Старозагорските бани отново канят на Еньовденски събор

25 юни 2022 г. ще донесе на Старозагорските минерални бани аромат на билки и слънчеви лъчи. Там отново си дават среща любителите на традициите за поредния Еньовденски събор. Организатори са кметството на курортното селище и местното НЧ „Христо Ботев – 1952“, което пък тази година отбелязва и 70-годишен юбилей.

В ранни зори с посрещането на изгрева ще бъдат набрани свежи цветя и лековити, според поверието за този ден, билки. Изплетен от сръчни ръце ще бъде и традиционният цветен венец, под който в края на събора ще се извие празничното хоро.

Гостите на колоритното тържество ще имат възможност да се насладят на фолклорна програма, изложби, както и да опитат дъхав чай от 77 билки и половина.

Официалното откриване на празника е предвидено за 11.00 часа. Участие ще вземат самодейци от селата Сулица, Ново село, Борилово, Сладък кладенец, Казанка, Остра могила, Лозен, Елхово, Маджерито, Сърневец и старозагорският квартал „Железник“. Озвучаването е поверено на гласовитата старозагорка Ганка Добрева.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора, Зонта клуб – Стара Загора, както и ДГ №16 „Горски кът“.

Красимира  Кънева