На Черешова задушница Господ прибира душите на мъртвите

Утре (11 юни 2022 г.) е една от трите големи задушници през годината – Черешовата. Според църковния календар тя се отбелязва в съботата преди Петдесетница и на нея се почита паметта на починалите.

Според поверията на Черешова задушница Господ прибира при себе си душите на починалите, останали на свобода след Велики четвъртък.

Тази задушница е различна от останалите, защото на нея е прието да се раздават първите узрели череши. На този ден всички хора е добре да се помолят за прошка в памет на скъпите си покойници, които не са на този свят. В църковните храмове се извършват богослужения в памет на всички починали.

Какви са основните порядки на Черешовата задушница?

Тя не се различава от останалите задушници, в които близки на починалия е добре да посетят гроба му, за да го почетат. Много малко хора знаят, че на гробища се ходи един ден преди Задушница, както и в самата събота. Най-добре е Задушницата да се почете в ранни зори. На гроба се пали свещ и кандилото, носи се червено вино, с което се прелива гроба. То е символът на Христовата кръв. Преливката трябва да е с форма на Божия кръст. В някои краища този ритуал се прави не с вино, а с вода.

Жените обикновено варят жито и го подслаждат. На гроба се носят четен брой цветя. Житото трябва да е сварено ден по-рано. То е символът на Възкресение Христово. Хлябът, който се раздава е символ на тялото Христово. Към раздавката се добавят и череши. Казва се „За Бог да прости“.

Можете да си донесете и всякакви сладки неща като бонбони или дребни сладки, които се раздават на познати и на случайни хора, посетили църквата или които са на съседен гроб. Когато се прави трапеза, тя е голяма и обща. Първата хапка е за мъртвите, затова се слага на земята, като се отлива чаша вода и алкохол, „за да не им е жадно и гладно“.

Ако видите пеперуда по време на трапезата на Задушница, поверието гласи, че душата на починалия се е върнала за момент да посети хората, които са го обичали. Затова не е чудно, че хората оставят един празен стол, който е предвиден за отишлия си от този свят човек.

Ако спазвате повелята, на Задушница трябва да посетите гробищата или рано сутрин, когато изгрява слънцето, или предния ден в късния следобед.

Когато се върви към гробища, хората трябва да мълчат с цел да не се смути покоят на душите на починалите. Оставете отворен прозорец, когато напускате дома си, за да не останат вътре душите на починалите.

Можете да занесете шума от листа от орехи, тъй като на другия ден е Петдесетница и тогава черквите се окрасяват с листата от орехи. Орехът има специална символика – той свързва 2 свята – на живите и на мъртвите. Ако сте в църквата, ореховите листа се разпръсват на пода, а вярващите хора застават на колене върху шумата и се помолват за покойниците си.

По същия начин се разпръсва шумата по гроба на мъртвия, като целта е да им се направи сянка.