Десетият Джаз форум Стара Загора започна

На 9 юни 2022 г. на сцената на Античния форум „Августа Траяна“, Фестивалният химн „Зара джаз фанфари“ , написан специално през 2013 г. от Любомир Денев, изпълнен от Военния биг бенд с диригент капитан Цветомир Василев и артистичния директор на феста Венцислав Благоев, отново даде началото на десетия „Джаз форум Стара Загора“.

Това събитие, дами и господа, не се случва благодарение само на Община Стара Загора, а на усилията на много хора, каза в словото си Милена Желева, зам.кмет по култура в Общината. – Благодаря на Венци Благоев и на неговия екип, на екипа на отдел „Култура“ в Общината, на всички наши приятели и на верната ни публика.

Тази година празникът е още по-голям защото отбелязваме 10-годишнината на Джаз форум Стара Загора. Една кръгла годишнина, която ни кара да се връщаме назад с благодарности и да мечтаем за още много десетилетия напред. Благодаря на Унгарския културен институт в София, с чиято подкрепа на тази сцена ще можем да се насладим на нашите унгарски гости – „Modern Art Orchestra“.

Благодаря на всички за присъствието Ви тук и затова, че ни подкрепяте през всички тези години.

На добър час на Джаз форум 2022 г.!“- каза г-жа Желева.

Преди няколко години на тази сцена беше един от най-големите саксофонисти в света – Джордж Гарзон. И тогава удивено попита:“Това нещо наистина ли се случва безплатно?! – сподели пред публиката Венцислав Благоев.- Не, това не е безплатно. Средствата са от Вашите данъци, но благодарение на отношението на общинското ръководство, начело с кмета Живко Тодоров, за което от Ваше има благодаря!“

Първата вечер беше посветена на 10-ия рожден ден на Джаз форум Стара Загора и на един от доайените на джаза в Стара Загора , старозагореца проф.д-р Веселин Койчев.

Няма по-добър начин на един рожден ден да благодариш на вдъхновителя си, като изсвириш нещо, заедно с него“- призна Венци Благоев. Преди да изсвирят заедно едно много специално парче, професорът сподели първите си крачки към джаза в родния град. Започва кариерата си като валдхорнист в Музикалното училище „Христина Морфова“, след което избира китарата. Заедно с прекрасния басист Дочо Панов създават формация „Джаз линия“.

За мене джазът започна след като завърших Музикалното училище и отбих военната си служба, разказа Веско Койчев.- Тогава се видяхме с моя приятел Дочо Панов. Започнахме да свирим към един състав към Обединено читалище „Родина“ в Стара Загора с наши ментори, вдъхновители, които са ни предали любовта към музиката . Тук на първия ред виждам Михаил Михайлов – Шольо, той беше ръководител на състава „Траяна“, който имаме големи успехи. Шольо ни пускаше различни записи на Били Ковън, , Ал Жиро, Чик Кариер…Той тогава имаше най-хубавия лентов магнетофон. Ходихме у тях и чувахме какво правят световните музиканти И искахме да заприличаме на тях…Ето така започва джазът в Стара Загора преди 40 години“.

След изпълнението на двамата големи музиканти, в продължение на три часа, на сцената се сменяха и допълваха състави и изпълнители. Най-напред удариха жици четири китариста на кухи китари – Веселин Койчев, Димитър Благоев, Петър Койчев (синът на Веско) и двама французи -Густав Райхерт – китара и Габриел Пиер – контрабас. Фантастично звучене. След това към тях се присъединиха двама виртуозни кларнетисти: Стоян Роянов Я-Я – старозагорец, завършил Музикалното училище, участник в първото издание на феста, музикант от световна класа и Арнол Гарофе от Каталуния. В различни конфигурации слушахме още изпълненията на пианиста от Шотландия Стийв Хамилтън, тромпетиста Корнел Ковач от Унгария Димитър Шанов, младите изпълнители Светлина Койчева (дъщеря на Веско), Неделчо Нинов, Стефан Горан и Ивайло Манев. Огромна енергия, настървение за свирене, удоволствие от музицирането, евъргрийни и нови парчета, невероятната комбинация от хот джаз, суинг, бибоп, модерен джаз и фюжън.

След 23:00 ч. шоуто продължи „При кмета“ като джем сешън.

Тази вечер от 19:00 ч. старозагорци и многобройни гостите от страната, пристигнали в града на липите специално за Джаз форума ще чуят в първия концерт унгарския Modern Art Orchestra, който пренася в творчеството на Бела Барток с проекта „Петнадесет унгарски селски песни“. А след тях ще се представи най-младото поколение джазмени – възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора и приятели.

Финалната трета вечер ще бъде за Роял Дикси Бенд от Велико Търново и Военният биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Те ще си партнират със солистите и любимци на публиката Милица Гладнишка и Цветомир Цанков, водещите тромпетисти Михаил Йосифов и Венцислав Благоев.

Росица Ранчева