Тържество, посветено на Св. Паисий Хилендарски организират в Стара Загора

На 16 юни 2022 г. , от 11:00 ч., залата на първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора се организира тържество послучай 300 години от рождението на свети Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му за светец и 260 години от написването на „История славянобългарска”. Организатори са Инициативен комитет „Приятели на Зографския манастир“ и Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

На форума ще бъдат отчетени резултатите от проведени инициативи с благословията и подкрепата на манастира „Св. вмчк Георги” Света гора, Атон за честване на преп. Паисий Хилендарски през 2022 г. Поканени са да присъстват ученици и възрастни , участвали в преписа на „Историята“ от областите Стара Загора, Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив, уточнява Мима Атанасова от библиотеката.

По предварителни данни в собственоръчното преписване на „История славянобългарска“ са участвали над 2000 души, в т.ч. и 140 организации – библиотеки, общински администрации, настоятелства, Тракийски университет, институти, неправителствени организации и др..

Ще бъдат представени най-добрите преписи. Във фоайето на библиотеката ще бъде открита изложба, посветена на Зографския манастир.

Росица Ранчева