Черешова задушница отбелязваме на 11 юни

Ден преди Петдесятница (12 юни 2022 г.), на 11 юни Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света. В България се нарича „Черешова“ по името на най-популярния плод в това време на годината. На този ден в храмовете се отслужват заупокойни свети литургии. След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панихиди за упокой на душите на „отминалите от тоя свят“.
Християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.
Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят – на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра – и ще се моли за тях до свършека на света.
На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. Преди този ден и на самия ден Църквата усърдно се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа.
На Задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.
Какво да не се прави на този ден?

Задушници са дните, в които трябва да почетете починалите. Но църквата казва, че не можете да скърбите много. Да си спомняш не е да бъдеш тъжен. Всъщност според църковните канони душата е безсмъртна, което означава, че не е умряла, а просто се е преместила в друг свят.

Много хора смятат, че не можете да работите на Задушница, а само да скърбите. Според църквата това са суеверия.

Смята се, че на Задушница човек не може да отказва милостиня на хора в нужда. Необходимо е само да ги помолите да се молят за починалите.

Строго забранено е да се пият силни алкохолни напитки. Можете да пиете малко вино през този ден, но водката и всякакви концентрирани напитки са забранени.