С фантастичен концерт „Загорче“ отпразнува 45 годишнината си

5 юни 2022 г. ще остане записан със златни букви в историята на Старозагорския ансамбъл „Загорче“. На тази дата загорчета от 3 до 63 не само отпразнуваха 45 години от създаването на уникалния Детско-юношески фолклорен ансамбъл, не само показаха изключително високо изпълнителско ниво, но и доказаха, че „Загорче“ е звание. Че който веднъж се е докоснал до тази магия остава „Загорче завинаги“.

Много върхове са белязани през годините на изнесените над 1700 концерта в страната и в 46 турнета по света. Били сме свидетели на републикански фестивали, когато журитата са ставали на крака, за да аплодират ансамбъла в истинския смисъл на думата – деца да пеят, свирят и играят едновременно. Сълзи на радост и възхита са завладявали публиката в чужбина, от чудото, което се ражда пред очите им …

Празничният концерт на 5 юни 2022 г. беше също такова чудо, което спира дъха, сърцето ускорява ударите си, възторгът и аплаузите са неудържими.

Както винаги салонът на Държавна опера Стара Загора се оказа твърде недостатъчен, за да събере желаещите да присъстват на концерта. Входът беше с предварително осигурени покани, а закъснелите да се „уредят“ предлагаха солидни суми само и само да влязат и да станат част от тържеството на духа.

Организаторите се бяха постарали всичко да бъде окей. Любезни, усмихнати и възпитани загорчета ни посрещаха още във фоайетата и ни предлагаха цветна дипляна с кратки биографични бележки за ансамбъла, ръководителите му и концертната програма.

Началото на паметното събитие постави Детската школа с над 25 участници на възраст от 3 до 5 годинки. Невероятните сладурчета показаха екзерсиса, който правят. Т.е. началото, първите стъпки към заветната цел – концертния състав. Като си помисли човек колко труд и търпение са нужни, сваля шапка и на ръководителите, и на родителите и на децата. Браво!

После думнаха тъпаните, засвириха гайдите, кавалите и гъдулките и започнаха „Мегданските закачки“ – епизоди от предишни постановки на ансамбъла и новото продължение. Аранжимент – Красимира Манчева; хореография – Миглена Манолова и Любомир Латев.

Бързам да съобщя, че Миглена е художествен ръководител и хореограф. Тя е също загорче, малко пораснало, натрупало много знания и опит във ВУЗ, но си останало загорче, „Защото „Загорче“ е любов и е завинаги“. Красимира Манчева е стожерът, който 31 -години изгражда и ръководи най-най-специалната част от ансамбъла – оркестъра. Тази вечно усмихната дама наистина е „бяла магьосница“ защото за няколко месеца „произвежда“ инструменталисти, които не само просвирват, но и изпълняват целия 120 минутен репертоар. Как точно това става тя си знае, но факт е, че другаде у нас и по света такъв детски оркестър няма. Да, по време на концерта, на сцената свириха 23 оркестранти. От тях имаше и 3-4 по-пораснали, но също останали загорчета завинаги.

В дипляната Красимира Манчева е записала:“Нека магията „Загорче“ пребъде! Нека продължи напред с любов, всеотдайност, труд, радост, свобода, заедност…Това ни завеща Венелин Кръстев. Благодаря на всички, които помагат, тази уникалност да се случва! На многая лета!“

Стела Кирчева – също пораснало загорче е диригент на хора. Тя се произнася за ансамбъла:“Всички правят всичко! Това е уникалността на Загорче“.

Мегдански закачки“ започнаха с „Ръченица“ – хореография Венелин Кръстев, музика – народна, аранжимент Красимира Манчева. И когато децата бяха във вихъра на танца към тях се присъединиха порасналите им колеги, които са били в концертния състав преди 15-20 години – солистите Милена и Живко, Кирил, Калоян, Деница и Ваня, Боряна, Станимир…Прекрасна хрумка, още по-прекрасно изпълнение на загорчетата -завинаги.

Последваха „Янкина“- хореография Стела Кирчева, музика – акад. Кирил Тодоров; „Лечко стъпяй“ – стих от шопска песен – Даниела Дюлгерова, мизансцен Миглена Манолова; „Синджир“ – хореография Венелин Кръстев, адапт. музика Красимира Манчева; „Четворно хоро“ – хореография Венелин Кръстев, музика акад. Кирил Тодоров; „Бучимиш“ – „Предай нататък“ – хореография Венелин Кръстев, Миглена Манолова и Любомир Латев; „Страшки“, „Бяло Раде“, „Трите пъти“, „Маринчица“ – хореография Венелин Кръстев и музика акад. Кирил Тодоров.

За глътка въздух от възторженото представяне на малките артисти , организаторите предложиха мултимедия с дългогодишния ръководител на „Загорче“ Венелин Кръстев – негови послания, мисли за фолклора и децата, спомени за пътувания, концерти, цели, амбиции…

Концертът продължи с „Ваканция“ – музика народна, адапт. Краси Манчева; „Ломско хоро“, – музика акад. Кирил Тодоров; „Северняшки женски танц“- хореография Миглена Манолова, музика -народна, аранж. Краси Манчева; „Мъжки тракийски танц“ – хореография и аранжимент Теодор Димитров; „Копаница“ – хореография Миглена Манолова, музика и аранжимент Красимира Манчева; „ Празник“ – хореография – Венелин Кръстев, музика -народна.

Приятелите на „Загорче“ – най-добрият детски фолклорен хор „Жарава“ с диригент Даниела Дюлгерова , също загорче, гостува на рождениците с две изпълнения „Айде, слънце зайде“ и „Седнало е Джоре дос“. Освен това децата от „Жарава“ и певиците от „Загорче“ изпълниха заедно акапелата „Отдолу идат тежки одаи“ . Браво!

Още една много приятна изненада беше изпълнението на голямата народна певица Дарина Славчева, също загорче, сега солистка на Ансамбъл „Тракия“- Пловдив и преподавател по народно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

На финала отново имаше излъчване на мултимедия – ретроспекция на събития през изминалите 45 години, концерти, ръководители на формации, спомени, лица, приятелства, турнета…Презентацията беше на фона на изпълнение от всички присъстващи на сцената на вечната песен „Къде си вярна, ти любов народна…“, която се поде и от ентусиазираната публика.

След обявяване на получените цветя и приветствени адреси, еуфорията взема връх със скандирането „Загорче“, „Загорче“, „Загорче“… Отново думнаха тъпаните, засвириха гайдите, кавалите и гъдулките и на сцената се изви хоро, на което се хванаха всички участници в празничния концерт, пораснали загорчета и бъдещата смяна от школата.

Честит и благословен празник, вчерашни, днешни и утрешни загорчета – завинаги!

Росица Ранчева

Съжалявам за лошото качество на снимките.