Празникът на Светия Дух, Петдесетница е на 12 юни: ето какви са традициите, които задължително трябва да направите в този свят ден!

Петдесетница е подвижен празник. Важно е да запомните предварително кога се празнува, защото има специално значение. Ще ви разкажем всичко за неговите особености и традиции.

Първо трябва да научите за историята на празника и неговото тайно значение.

Значението

Този празник се нарича още Слизане на Светия Дух. Това е пряко свързано със събитията, описани в Евангелието, когато Светият Дух слезе на земята. Това е доказателството за триединството на Бог – Отец, Син и Свети Дух.

Това се случило, когато апостолите се молили на Господ в продължение на петдесет дни. Според писанието върху тях се появила ярка светлина и след срещата с която те започнали да говорят на всички езици. Това е направено, за да пътуват по света и да разкажат на всички хора за Иисус Христос, който умря, за да изкупи греховете си.

Празникът се нарича Петдесетница, защото се празнува на петдесетия ден след Великден. Оказва се, че през 2022 г. се празнува на 12 юни.

Традиции

На 12 юни преди всичко трябва да посетите Божия храм, за да слушате празничната служба. Църквите са украсени за този празник с брезови клони и цветя. Много вярващи правят същото с домовете си.

Друга традиция е да поканите роднини в дома си за празника. Или да отидете на гости по тяхна покана. От древни времена е обичайно на този ден да се срещат с роднини и приятели. На този ден няма пост, така че можете да зарадвате себе си, близки и гости с лакомства.

Това е ярък и положителен празник, на който можете и дори трябва да давате подаръци на децата си.

На този ден също е обичайно да се запознаете с родителите на половинката си, да получите благословия за сватбата от майка и баща. Ако срещнете своята сродна душа на 12 юни, това може да означава, че този човек Ви е даден от самия Бог.

Няколко дни преди празника вярващите обикновено почистват къщите си и подреждат нещата, защото на самия ден на Петдесетница не можете да почиствате , както и да перете, и да вършите всякаква работа около къщата, в градината.