Тракийският университет се включва в европейската програма“Инкубатори в университетите“

Това стана ясно на проведените по инициатива на университета „Дни на науката и иновациите. Чиста енергия, състояние и перспективи“, в които взе участие и Мария Габриел – Еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Тя се включи в дискусията „Стара Загора – водородна долина“ с участието на зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов, депутати, представители на общината и бизнеса, както и на Барт Биебик, изпълнителен директор на съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“.
„Убедена съм, че Тракийският университет в Стара Загора ще бъде сред най-активните участници в инициативата „Инкубатори в университетите“, защото името на университета и на ректора се чува в Брюксел. На 23-ти юни организирам първата европейска среща на върха по темата „Образование и иновации“, с която ще дадем началото на създаването на европейска мрежа от университети, които инвестират и въвеждат иновации. Този европейски алианс ще разполага с 1,1 милиард евро до 2027 година“ – каза Мария Габриел.
Ректорът доц. д-р Добри Ярков огласи новината, че Тракийският университет е водещ в Европейския алианс „Зелени университети“ и първата стъпка ще бъде надграждане с включването на водородните технологии по веригата чиста храна, чиста енергия, чиста природа.
Преди началото на дискусията за създаването в региона на Стара Загора на водородна долина, Ивайло Бонев от образователния център „Технократи“ демонстрира прототипи на автомобили, задвижвани с водород и на устройства за неговото генериране.
Текст: Стоянка Цачева
Снимки: Ивалин Петров