Премиера на луксозен албум с репродукции на художника Иван Милев организират в Казанлък

Екипът на Художествена галерия – Казанлък и издателство Методиеви книги , имат удоволствието да Ви поканят на представянето на Луксозен албум с репродукции на художника Иван Милев. Събитието е на 10 юни 2022 г. , от 18:00 ч. в Художествена галерия – Казанлък (ул. Св. св. Кирил и Методий 9)
Специален гост ще е изкуствоведката Аделина Филева – директор на Софийска градска художествена галерия

В края на месец май за първи път на книжния пазар се появи луксозен албум с репродукции на известния и енигматичен, но все още слабо познат за широката аудитория български художник Иван Милев.
Изданието се посвещава на 125 годишнината от рождението му и е дело на издателство Методиеви книги (“Четириевангелие на цар Иван Александър”, “Златна книга – Икони от България”) в сътрудничество със Софийска градска художествена галерия.
В луксозното двуезично издание (български и английски) с формат 24х33 см и обем 232 страници са включени 80 от най-представителните творби на художника, като внимателния подбор е направен от Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия и Пламен В. Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък, който е и автор на встъпителната студия.
В албума са включени и кратки спомени за художника от негови съвременници, илюстриращи по прекрасен начин самобитния му талант. В над половината от включените творби, Иван Милев създава атрактивна орнаментика със златен бронз – възпроизведен съвсем точно в изданието, което заедно с висококачествения печат позволява да се постигне почти пълното естетическо въздействие от картините, така както те са замислени и създадени от гениалния художник.
Заслужава да се отбележи и оригинално оформената корица на албума, върху чиято обложка е отпечатан детайл от картината Ахинора, а върху твърдата корица с цвят тюркоаз (един от любимите цветове на художника) е апликиран великолепен Giclée отпечатък на цялата картина направен върху 100% памучна хартия с архивно музейно качество.
Цената на луксозния албум е 90 лева.
В допълнение към великолепния албум на Иван Милев, Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия Казанлък в сътрудничество с Методиеви книги предлагат на най-вдъхновените почитатели на творчеството на художника, лимитирана серия от 100 уникални Giclée отпечатъка в реален размер на двете му най-популярни творби – Ахинора и Крали Марко.
Лимитираните отпечатъци са направени върху 100% архивна памучна хартия Museum Etching и възпроизвеждат с изключителна точност и яснота оригиналите, като в допълнение към великолепното качество на възпроизвеждане, художник-реставраторът Илинка Чергарова ръчно е нанесла многобройните златни орнаменти от оригиналите, превръщайки по този начин всеки Giclée отпечатък в напълно идентично копие.
Лимитираната серия уникални отпечатъци ще са със сертификат за автентичност с пореден номер и холограмен стикер регистриран в Art registry системата на Hahnemühle.

Художествена галерия – Казанлък