Гъдулари се надсвирваха в чирпанското село Спасово на Втория събор в памет на прочутия музикант дядо Вичо Бончев

Десетки почитатели на народната музика и 16 гъдулари се събраха в чирпанското село Спасово на надсвирване в памет на дядо Вичо Бончев Събитието беше организирано от Община Чирпан, местното кметство и Народното читалище „Пробуждане 1870“.
„Надсвирването напомня на всички спасовци и техните гости за древните корени на нашия фолклор, за безвъзвратно изчезващи умения и важността за запазването на традициите ни. Трябва много да обичаш народната ни музика и този специален струнен инструмент, който не е цигулка, нито виола, но е изпълнен с душа, за да го избереш да свириш на него, изтъкна в словото си Тодор Иванов, председател на фондацията „Яворов“ и директор на дирекцията „Култура“ в общината, който откри фестивала.

Той благодари за всеотдайността и грижата на кмета Димо Нецов, който съхранява родовата памет не само на спасовци, но и на всички нас, разказвайки ни: „Дядо Вичо Бончев е роден през 1868 г. в с. Мурсалково, което днес носи името Спасово…“.

Тодор Иванов представи пред участниците и третото издание на книгата „Дядо Вичо Бончев“, в което са публикувани негови авторски песни, а предговорът е написан от Илия Илиев от Историческия музей в Чирпан.

„Дядо Вичо Бончев е признат за писател и година преди кончината му през 1953 г. е приет за член на Съюза на писателите в България; може би е единственият неграмотен писател. Но е бил пазител на съкровищницата на народното творчество, което сам създава. Често, когато не се сеща за думите на някоя песен, хващал гъдулката, и песента се понасяла над селските къщи и дворове, над полето, за да стигне до Бога“, припомни в словото си Тодор Иванов.

Голямата награда на Второто надсвирване в памет на дядо Вичо Бончев получи Лъчезар Йорданов, възпитаник на музикалното училище в Широка лъка. Най-младият участник беше шестгодишната Стефани от София, а най-възрастният – 73-годишният Илия Митев от Нови пазар.

Надсвирването завърши с песни, танци и народни борби на селските поляни.

Д-р Румяна Лечева/БТА