Студентите на доц. Казлачева създават модни линии

Съхраняване на културната идентичност, изработване на малки серии, достъпни и елегантни, в унисон с природата и здравето, модни работилници и 3D онагледяване – така може да бъде описан международният проект Fashion Diet, по който работи с колеги и студенти доц. д-р инж. Златинка Казлачева, зам.-декан по научната и международна дейност на факултет „Техника и технологии“ – Ямбол. Проектът обединява Тракийския университет и научни звена от градовете Фрайбург и Ройтлинген в Германия, и Яш в Румъния.

„Модата днес излиза от идеите за естетически ценности, отдалечава се от красивото и става все по-потребителска“ – това споделя със загриженост доц. Казлачева, когато говори за същността на иновативния проект на факултета и допълва, че текстилната индустрия, според статистиката, е един от най-големите замърсители на природата днес. В своята работа със студентите тя се стреми да ги научи да ценят и развиват т.н. „бавна “ мода – практична, елегантна, съчетаваща модното с непреходното.

По проекта Fashion Diet в момента се изработват нови учебни програми, които ще бъдат достъпни през следващата учебна година чрез специален информационен и обучителен портал. Студентите по специалността „Дизайн, технологии и мениджмънт на модната индустрия“ ще участват в младежки работилници на тема „Устойчив моден дизайн“, ще покажат модели, в които са вложени естествени материали, ще направят 3D визуализация на автентични облекла, използвайки фолклорни мотиви, движение и музика.

Текст: Стоянка Цачева

Снимки: Личен архив. Заедно с колегата Златин Златев и с докторантките Ани Косинкова-Стоева, Краси Радева по научна специалност „Художествено оформяне и моделиране на текстилни и шивашки изделия, облекла и обувки, отличени за постижения в научно-изследователската дейност.