Спящата красавица отпътува за Кипър

След феноменалния успех на „Спящата красавица“ на балета на Държавна опера Стара Загора в НДК- София на 31 май 2022 г., уникалната интернационална трупа на великата Силвия Томова отскочи за няколко дни в Кипър.

На 4, 5 и 7 юни балетът ще представи двата най-високи образци на класическото балетно изкуство – „Лебедово езеро“ и „Спящата красавица“ на Чайковски.

Художественият ръководител на балетната трупа Силвия Томова определя „Спящата красавица“ като Балетът на Балетите. Действието пренася зрителя през 17 век, във времето на Людовик XIV – един от основоположниците на балетното изкуство. Това е време, белязано с фееричен блясък, изпълнено с изкуства, музика, литература, танц, мода и свободно време за удоволствия. В постановката, по време на придворните бални сцени, се появяват и герои от приказки на Шарл Перо – Синя птица, Котаракът в чизми, Червената шапчица. Действието се пренася в замъка Юсе, долината на Лоара и Спящата гора с Аврора (зората) и Принца Дезире (желание). Зрителят се среща с противоречивите стихии в света – носителите на доброто – Фея Люляк (виолетовият пламък ) и злото (Фея Карабос). Уникалното в спектакъла е, че е запазена оригиналната хореография в стила на Мариус Петипа, един от авторите на оригиналното либрето. Хореограф на постановката е Андрей Босов, сценография – Иван Токаджиев, костюми – Мария Блажева.

Балетният спектакъл „Лебедово езеро“ едва ли има нужда от представяне. Почитателите на балетното изкуство добре познават този класически шедьовър, който трупата на Старозагорската опера е превърнала в ново, модерно представление, решено с всички актуални средства на съвременната сценография и сценична техника и възможности. Постановката и режисурата са на Силвия Томова, хореографията – на Мариус Петипа, Лев Иванов, Анастас Петров и Калина Богоева, художник на декори и костюми е Денис Иванов, консултант, изпълнител – Първолета Чавдарова-Летиция.

Желаем успех!

По материали на „БГ Фактор“-Кипър