Предстои европейски форум „Образование и иновации“

В Брюксел на 23 юни 2022 г.ще се проведе европейски форум „Образование и иновации“ . Тогава ще се постави началото на Европейска мрежа на университетите, обяви в Стара Загора Мария Габриел

За първи път в историята на Европейския съюз стартира създаването на инкубатори в университетите, в които студентите ще могат да правят научни опити. Това заяви еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младежки дейности Мария Габриел. Тя пристигна в Стара Загора за участие в двудневната конференция „Чиста енергия. Състояние и перспективи“. Форумът се организира от Тракийския университет по инициатива на Съвместното предприятие „Чист водород“ към Програма „Хоризонт Европа 2021- 2027“. 

Еврокомисарят изтъкна, че вече работи изключително добре с техническите университети в Мюнхен, Копенхаген и Делфт.

В Брюксел на 23 юни 2022 г. ще се проведе европейски форум „Образование и иновации“ и ще се постави началото на Европейска мрежа на университетите, обяви Мария Габриел. Европа е лидер в науката, но днес е важно тя да бъде забавна и достъпна, защото създава умения за цял живот. Устойчивите решения за въвеждане на водородна икономика трябва да бъдат базирани на спецификата на регионите и да са съобразени с местните условия, смята тя. 

Европейската мрежа на университетите не трябва да повтаря стари грешки, а да дава ново начало, посочи еврокомисарят. Тя припомни, че за модернизирането на Европа са заделени 1,1 млрд. евро от Програма „Хоризонт Европа 2021-2027“ за европейските университетски алианси, в които са създадени вече и инкубатори.  

В Европейския съюз има създадени 23 водородни долини, 5 от които – в български университети. До две години броят им трябва да се увеличи. Тяхната основна цел е подготвяне на програми и обучение на студенти в областта на водородните технологии, посочи Габриел. Тя коментира, че развитието на силна водородна икономика ще допринесе за надеждни енергийни системи и енергийна автономност.

Предстои дебат за въвеждането на общи критерии сред университетите , които да поставят основите на издаването на европейски дипломи.

Еврокомисарят Мария Габриел участва в дискусионната среща „Стара Загора – Водородната долина“ с представители на местния, бизнес, наука и публична администрация. В разискванията се включиха ректорът на Тракийския университет доц.д-р Добри Ярков, депутатите Радослав Рибарски и Красимир Вълчев, бивш образователен министър, областният управител проф. Наско Василев и заместник-кметът на Стара Загора Ваня Сотирова.

Д-р Румяна Лечева/БТА