20 гъдулари ще се надсвирват в с. Спасово

За втора година кметството и читалище „Пробуждане 1870“ в чирпанското село Спасово организират Национален фестивал на гъдулката на името на народния певец и гъдулар дядо Вичо Бончев, съобщи кметът Димо Нецов.

Самородният талант е имал дарбата да съчинява песни, които са се запявали много бързо. Имал е богат репертоар,  а записи с гласа му се пазят до днес. Бил е член на Съюза на българските писатели, а сега книгата му „Израснало дърво високо“ е преиздадена от община Чирпан в чест на надсвирването. Вичо Бончев е починал през 1953 г., но все още се носят легенди за него и се пеят песните му, разказа кметът на Спасово.

Фестивалът се открива в 11:00 ч. на 4 юни 2022 г., събота, след Спасовден, когато е и празникът на селото. Броят на записалите се музиканти е 20, уточни кметът Димо Нецов.

След надсвирването ще бъде открит по традиция фолклорен празник. Тази година в него ще участват певческите групи на осем читалища в региона и още две танцови трупи от Чирпан

Председател на журито ще е проф. Тодор Киров от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив, а член – известният  гъдулар Димитър Лавчев.

Д-р Румяна Лечева /БТА