115 ветеринарни лекари дипломира Тракийският университет

На 3 юни 2022 г., в горещото преди пладне, на открития форум, се състоя церемония по дипломиране на 94-тия випуск на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет Стара Загора.  115 ветеринарни лекари, сред които и 11 чуждестранни студенти от програмата на английски език получиха диплом, който им дава право да практикуват желаната професия у нас и в Европа.

Събитието почетоха академичното ръководство начело с ректора доц. д-р Добри Ярков, Пламен Абровски – председател на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание на Република България, инж. Валентин Чамбов – зам. – министър на земеделието , проф. д-р Наско Василев – областен управител на област Стара Загора, проф. Христо Даскалов – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, д-р Мариана Георгиева – директор на Областна дирекция за безопасност на храните, д-р Петър Дойчев -главен секретар на Българския ветеринарен съюз, д-р Петя Бойкова от изпълнителното бюро на Съюза на ветеринарните лекари в България, д-р Камен Ябълкаров -директор на НПГВМ „Иван П.Павлов“ Стара Загора и др., декани и директори на факултети и колеги на университета, представители на държавната власт и на бизнеса, родители и приятели на абсолвентите. Те са постъпили в университет през м. септември 2016 г., издържали са успешно 78 семестриални изпита, в т.ч . и два държавни и имат самочувствието на млади специалисти, готови да продължат напред в живота.

Средният успех на курса от цялото следване на випуска е добър 4,02. Средният успех на завършващите студенти, обучавани в англоезичната програма, е  добър 4,39.

В академичното си слово деканът на Ветеринарномедицинския факултет (ВМФ) проф. д-р Тодор Стоянчев каза:

Скъпи абсолвенти, поздравявам Ви с тържественото Ви включване в голямото семейство на ветеринарните лекари. За изминалите 6 години получихте всички необходими знания и умения, изкарахте всички изпити, отговорихте на всички въпроси на преподавателите си и на държавните изпити.

Приветствам Ви с този тържествен момент и Ви пожелавам бързо да намерите онази работа, която Ви носи удовлетворение, там, където ще се чувствате добре. Не търсете най-скъпо платената длъжност. Търсете мястото, в което ще се чувствате полезни за животните, мястото, в което ще се чувствате добре с хубавите думи и отзиви на стопаните на тези животни. Намерете онова място, в което държавата разчита на Вас. Каним Ви за асистенти и докторанти във Ветеринарномедицинския факултет, където Ви се гарантира Вашето кариерно развитие в България и в чужбина. Освен това, ще предадете своя опит на следващите студенти по ветеринарна медицина.

Пожелавам Ви попътен вятър. Бъдете благодарни на своите родители, които са инвестирали във Вас в продължение на 6 години. Не забравяйте всички приятелски взаимоотношения помежду си! Празнувайте всички своите успехи. Добре дошли сте винаги в Тракийския университет! Попътен вятър!“

Поздрав към абсолвентите отправи ректорът доц. д-р Добри Ярков:

За мене е чест и привилегия в този ден да Ви поздравя. Вълнувам се още повече, защото аз самият съм възпитаник на този факултет. Завършил съм този факултет. Тук е преминало кариерното ми развитие, докато стигна до ректор на Тракийски университет.

Тракийският университет не е локален, не е национален, той е интернационален, а Ветеринарномедицинският факултет е най-силният факултет на университета, не само с национално, но и с международно значение. Знаете, че имаме европейска акредитация. Знаете, че имаме уважението на университетите в Гицен, Лайпциг, Лион, Барцелона и т.н. Нашият факултет е в т.н. шампионска лига на ветеринарните факултети в Европа. Вие трябва да се гордеете, че завършвате този факултет. Вие сте в много благоприятна ситуация, защото 21 век ще бъде Златният век за ветеринарната медицина. Имайте предвид, че ветеринарните лекари са все по-уважавани и все по-ценени от обществото, защото хуманната медицина лекува хората, а ветеринарната – човечеството.

Пожелавам Ви да имате добро кариерно развитие, така че в следващите 100 години на развитието на Ветеринарния факултет Вие ще имате възможност да работите, да творите и да издигате имиджа и репутацията на професията „ветеринарен лекар“. Желая Ви успех! Бъдете здрави! Винаги сте добре дошли в Тракийския университет! За онези, които със сърцето си чувстват , че искат да се занимават с наука – вратите са широко отворени! Попътен вятър!“- каза ректорът.

Сърдечни поздрави и благопожелания отправиха още Пламен Арбовски, инж. Валентин Чамов, проф. Христо Даскалов.

Със ставане на крака и бурни аплодисменти, абсолвентите посрещнаха своя любим курсов ръководител д-р Иван Фасулков:

Скъпи колеги от 94-ти випуск, за мене е чест и привилегия в днешния празничен ден да Ви поздравя послучай Вашето дипломиране като магистър ветеринарни лекари. Имах изключителното удоволствие да бъда близо до Вас в този немалък период от 6 години, да бъда бъда съпричастен с Вашите успехи, трудности и израстването Ви като студенти. Виждам сега, в лицето на всеки от Вас, усмивката на едни изключително възпитани, мотивирани, интелигентни и постоянно търсещи знания млади хора, готови да поемат по пътя на професионалното си развитие. Най-големите „виновници“, които заслужават огромна признателност и уважение, за да сте Вие тук, това са Вашите родители и всички Ваши преподаватели.

След броени минути ще държите в ръцете си така желаната и напълно заслужено извоювана диплома за висше образование. Тази диплома Ви дава много възможности, но и много задължения. Съветвам Ви винаги да си поставяте високи цели. Предизвикателството да носите големи отговорности, каквито постоянно ще има пред Вас, поради спецификата на нашата професия, ще Ви усъвършенства и мотивира да се превърнете в личности и професионалисти. Никога не спирайте да се самоусъвършенствате. Бъдете винаги жадни за нови знания и умения. Учете се много от допуснатите грешки и винаги практикувайте професията с много любов. Не забравяйте никога думите морал, чест и достойнство. Те трябва да са неизменен спътник в ежедневната Ви работа.

Както аз, така и всички Ваши преподаватели ще сме изключително щастливи да наблюдаваме занапред Вашите успехи, в които съм дълбоко убеден, защото Вие сте най-голямата реклама на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийски университет.

Макар и да звучи субективно и емоционално, имах честта да бъда курсов ръководител на най-добрия випуск ветеринарни лекари. Желая Ви попътен вятър и успешна реализация на всички Вас, мили приятели!“- каза д-р Фасулков.

Първенецът на випуска Катерина Иванова Косева, която завършва с успех 5.36 отговори на приветствията.

Прозвуча химнът на ветеринарната медицина по музика на проф. Петър Жеков.

Промоторът проф. Александър Павлов прочете Хипократовата клетва, в която всички нови ветеринарни лекари се заклеха.

Отличниците, заедно с дипломите си, получиха много подаръци и цветя.

Накрая беше спазена традицията и щастливите ветеринарни лекари хвърлиха във въздуха шапките си.

Росица Ранчева