С много и интересни прояви ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ чества годишнините на патрона си

По повод честване на Преподобни Паисий Хилендарски през 2022 г. в старозагорското училище „Свети Паисий Хилендарски“ са организирани много прояви за отбелязване на 300 години от рождението, 60 години от канонизирането и 260 години от написването на „История славянобългарска“, каза за медията ни директорът Иво Радков. Петокласниците от двете паралелки се влючват в инициативата на Инициативен комитет от група приятели на Зографски манастир и собственоръчно са преписани 6 страници (от 4-9-та) от новобългарския превод на Зографското издание на „История славянобългарска“. Направени са и рисунки-илюстрации на заглавната страница и корицата на собственоръчния препис на „История славянобългарска“.

За отбелязване на светлите годишнини в часовете на класа по паралелки е проведена викторина „По стъпките на Паисий“, проведени са многократни беседи и дебати на тема „Нека носим с чест и достойнство името ,,Св. Паисий Хилендарски“.

В часове по Български език и литература ученици проявиха желание да напишат стихотворения и да ги рецитират. По този начин те почетоха делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на българската нация и нейния морал. Тези часове се превърнаха в уроци по родолюбие – вълнуващи, въздействащи, запомнящи се.

В часовете по изобразително изкуство, технологии и предприемачество ученици рисуваха по темата и изработиха постери.

Обяви се конкурс за най–добра презентация на тема: „Живота и делото на Паисий Хилендарски“ в часовете по ИТ.

В часовете от задължителна подготовка по история и цивилизация отново основната тема е Паисий Хилендарски.

В училището е организиран информационен кът: „300 години от рождението на Преподобни Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му и 260 години от написването на „История славянобългарска““

Кулминацията ще бъде на 16 и 19 юни 2022, когато ще бъде общоградското честване на кръглите годишнини на Свети Отец Паисий Хилендарски.

Росица Ранчева