Стара Загора се поклони пред безсмъртието на Христо Ботев и загиналите за българската свобода

С част от стихотворението „Хайдути“ в изпълнение на учениците Светломир Петков и Златан Троев започна общоградският ритуал за отбелязване на 146-та година от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

Днес сме тук, за да се преклоним и почетем Христо Ботев и всички загинали за свободата на Майка България. Днес е денят, в който хиляди хора и млади, и стари, изкачват пътя до връх Околчица, които поднасят цветя пред паметници в цялата страна навсякъде по света“, каза в словото си Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора. – Неслучайно Захари Стоянов, които малко след смъртта на Христо Ботев успява да напише в „Христо Ботйов. Опит за биография“: „Христо Ботйов – нашият герой… е един човек, роден и предназначен независимо от стихиите, които го съпътстват да водач, да води тълпите след себе си, да заповядва и да прави епохи.“

Колко пророческо е всичко това! Защото днес този наш герой , пред който се покланяме, е в националния пантеон. Той е в националната памет на българина, подреден до нашето най-голямо и светло чедо – Апостола на Свободата Васил Левски. След броени минути в цялата страна ще прозвучат двеминутни сирени. Това са минутите не само за спомен и преклонение, а и за вяра и за надежда. Защото ние, техните наследници трябва да знаем, че тези герои дадоха живота си, колкото и да бяха различни, колкото и да спореха за едно единствено нещо – за свободата на нашето Отечество. Поклон пред всички тях! Да живее Майка България!“- каза още ресорният зам.-кмет.

В церемонията участваха още представителна рота и Военният духов оркестър с диригент капитан Цветомир Василев на Втора тунджанска механизирана бригада, общински съветници, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев и заместникът му арх. Банко Банев, командирът на Втора механизирана бригада генерал Станимир Христов, част от ректорското ръководство на Тракийски университет, ученици от СУ „Христо Ботев“ , деца от Детска градина No 5 „Мечо Пух“,представители на различни местни и държавни институции, политически и неправителствени организации, десетки признателни граждани.

Пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев венци на признателност бяха положени от името на Община Стара Загора и Общински съвет -Стара Загора, Втора тунджанска механизирана бригада, Областен управител, Тракийски университет, СУ „Христо Ботев“

Водещ на събитието бе директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова, а организатори – Община Стара Загора и Военният гарнизон.

Росица Ранчева