1330 нови студенти- бакалаври очаква Тракийски университет

1330 са студентите, които трябва да бъдат приети по държавна поръчка в Тракийски университет за новата учебна година. Те са със 107 повече в сравнение с миналата година.

На 1-ви юни 2022 г. се проведе церемония за официално откриване на кандидатстудентската кампания. В нея участва ректорското ръководство, деканите и зам.деканите на факултетите, директорите на колежите и най-мераклиите кандидатстуденти, които бързат да си подадат „на живо“ документите.

„Началото на кандидатстудентската кампания е празник и вълнуващ ден за Тракийски университет, – каза в словото си ректорът доц.д-р Добри Ярков.- През последните две години бяхме в тежка пандемична обстановка и въпреки всичко нашият университет успяваше да изпълни 100% от държавната поръчка с кандидатстуденти- бакалаври. Забелязваме, че все повече и повече мотивирани студенти кандидатстват в Тракийски университет.

Тази година е особена защото имаме държавна поръчка, каквато досега не сме имали – над 1500 студенти. От тях 90 са в новите специалности -софтуерно инженерство, информационни технологии за Стопански факултет и 25 – в компютърни науки и комуникационна техника за факултета „Техника и технологии“ в Ямбол. Това е уникално!

Нашата цел е в Тракийски университет да учат най-мотивираните кандидатстуденти. Уверявам Ви, че след като завършат Тракийски университет, те ще имат по-голямо самочувствие и гордост, защото след 4-5 години Тракийски университет ще бъде на съвсем друго ниво- много по-високо, от колкото е сега.

Казвам „добре дошли“ на двамата кандидатстуденти, които първи си подадоха документите. Благодаря, че избрахте Тракийски университет. Това е един от най-бързо развиващите се иновативни университети в България, който е интернационален. Нашата мисия е да помогнем на Стара Загора и на България като мотивираме младите хора да останат да учат в Стара Загора. Тук да получат висшето си образование. Тук да създадат семейства, да си уредят домовете, така че и техните деца да продължат да учат в Тракийски университет.

Убеден съм, че тази година все повече и повече завършили абитуриенти от Стара Загора и региона ще останат тук да учат в нашия университет. Това е институцията, която им предлага кариерно развитие – да продължат образованието си като магистри, доктори, преподаватели и да стигнат до професори. Да продължат да развиват Тракийски университет, който е със 100 -годишна история, защото най-старите ни факултети са на повече от 100 години.

Вярвам, че всички, които работят в Учебен отдел, начело със зам.ректора доц. Нели Грозева

ще направят всичко възможно да привлекат най-качествените кандидатстуденти, които да продължат с готовност своето образование“ – каза ректорът.

По традиция на първите кандидатстуденти, подали документи, ректорът връчи униформите на Тракийски университет, рекламни материали и пожелание от 1-ви септември 2022 г. да получат и студентските си книжки.

Първата кандидатстудентка е Стилиана Иванова от Стара Загора. Завършила е Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“. Тя е майка на три деца и е избрала да учи предучилищна и начална училищна педагогика. „От както имам деца на 3, 5 и 14 години съм сигурна, че те са най-голямото чисто и искрено вдъхновение, което съществува. Като пораснат моите, искам да продължа да бъда сред деца“ . Младата дама съобщи още, че умее добре да рисува, занимава се с графичен дизайн и счита, че това са необходими възможности, които ще й помогнат в усвояване на знанията, а след това и на професията.

Вторият кандидатстудент е Виктор Горанов. Завършил е средно образование в СУ „Максим Горки“ Стара Загора. Той желае да продължи своето образование единствено и само в Медицински колеж, специалност „Медицински лаборант“. „Баща ми е ветеринарен хирург и е преподавател на студенти. Предпочетох пак да се занимавам с медицина, но в друга посока. От доста време проявявам интерес към тази наука и практика. Считам, че това е специалността, в която най-добре ще се реализирам“.

На финала ректорът съобщи, че за последните две години в Тракийски университет са разкрити 30 нови специалности. Досега всички те се радват на много мотивирани кандидатстуденти, които избират тези специалности.

Отново се спази традицията – да се вдигне наздравица за успешно провеждане и приключване на кандидатстудентската кампания.

Доц. Нели Грозева, зам.ректор по учебната дейност съобщи за медията ни, че бакалавърските специалности са над 40. От тази година започва обучение и на новата специалност „Предучилищна педагогика“ в Педагогически факултет- държавна поръчка. Друга нова специалност е „Педагогика на обучението по физическо възпитание“, но само платено обучение. Приемът на кандидатстудентски документи ще се осъществява по два начина – онлайн и физически. Местата за прием на документи са в централната сграда на Тракийския университет, във факултет „Техника и технологии“ – Ямбол, във Филиал – Хасково, в кандидатстудентското бюро на университета в Кюстендил.

Документи се приемат също и във всички бюра на центровете за кандидатстудентска подготовка и информация в страната.

Всички подробности са изписани на страницата на Тракийски университет, както и на отделните факултети.

Росица Ранчева