Успешно е началото на празничните неделни хора в квартал „Железник“

Близо час, преди обявеното начало, в неделния следобед на 29 май 2022 г., площадът в старозагорския квартал „Железник“ започна да се оживява с насядали по пейките нетърпеливи жители и гости- хоротропци и любители на фолклора.

На другия край – около импровизираната сцена, в пъстри сценични костюми, развълнувани участници подготвяха цветята, венците и другите атрибути, необходими за танците. Нестабилното време и прогнозата за дъжд, с поривите на вятъра, редуващи се със застрашителни облаци, не уплашиха нито организаторите, нито участниците, нито публиката.

Срещи, запознанства, усмивки, вълнения и … снимки за спомен и архив. Като допълнение, преди началото – интересен разговор с младо японско семейство – участници в Танцовия фолклорен клуб, при Община Стара Загора, за любовта им към българския фолклор и уменията, придобити в състава за шестмесечното им пребиваване в България.

В обявения за начало – 17.30 час, госпожа Стефка Нанковска – главен специалист в АБ „Железник „, откри празника. С кратко уводно слово, тя запозна присъстващите с повода и намеренията, свързани с организирането на неделните хора в квартала, и представи участниците в първата проява.

Програмата започна с изпълнения на „славейчетата“ от Детска фолклорна група „Герданче“, които с песните си изпълниха с умиление публиката. След тях, сладкодумната Сия Петкова – участничка във Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора разказа „приказката“ за създаването и израстването на състава, основан от МАРИНА ТЕНЕВА, с вълнуващи моменти от многобройните турнета и успехите им в страната, и зад граница. Увлекателно и емоционално тя представи, и хорАта, които ще изпълнят – от кои етнографски области са, кое е характерното за тях, като акцентира върху танца „Еньова буля“, със сюжет, представящ обичая – Еньовден.

Заредени с творчески устрем и вдъхновение, танцьорите се впуснаха на импровизираната сцена и под бурните аплаузи на публиката развихриха кръшни хора – танц подир танц, представяйки красотата, ритмиката и уникалността на нашите български танци. След стройно подредената програма, с подход и умение, те показаха основните стъпки на няколко хорА, с неравноделен такт – хайдушко, македонско, шопско. В разучаването успешно се включиха и заигра част от публиката, което бе една от идеите на проявата – запознаване и усвояване на танците от другите етнографски области на страната.

Празникът завърши с изпълнения на обичаната народна певица – Ирина Бойчева, на песните на която се изви нашенско , право тракийско хоро, на което се хванаха и малки, и големи.

Сърдечно благодарим на Община Стара Загора, за подкрепата, на малките „славейчета“ от читалището, на прекрасните чаровни дами от Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора, с ръководител Марина Тенева, на обаятелната Сия Петкова – за ентусиазма им при представянето и настроението, с което ни заредиха! Не на последно място, благодаря и на народната певица Ирина Бойчева , верен приятел на читалището, която винаги с готовност откликва на поканите ни. Искрени благодарности и към всички от публиката, които споделиха празника с нас!

Динка Генчева