Депутатът Атанас Михнев дари два лаптопа на ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора

Дарение от два лаптопа за ОУ „Кирил Христов“ направи на 30 май 2022 г. г-н Атанас Михнев, бивш възпитаник на училището и настоящ успешен млад икономист, депутат в 47-ото Народно събрание на Република България от листата на „Продължаваме Промяната“. Господин Балъкчиев, директор на учебното заведение, изказа специална благодарност от името на ръководството и на целия училищен екип към г-н Михнев за щедрия жест. Той подчерта, че това е второто подобно дарение от него за тази учебна година. Преди време той беше дарил и настолен компютър за училищната библиотека.

На срещата присъстваха още зам.-директорът Пенка Манджукова, педагогическият съветник Георги Павлов и ръководителят на компютърен кабинет Яница Радева. Посещението на г-н Атанас Михнев с вълнение го върна назад във времето на хубавите спомени от ученическите му години в ОУ „Кирил Христов“. Той сподели, че никога не е забравял ОУ „Кирил Христов“. Идвал е и при учителката си по история Марияна Тодорова, и при директора г-н Балъкчиев, както и при другите преподаватели през годините след завършването си.

Най-важното нещо е образованието… Много се радвам , че продължавате да работите успешно и най-вече, че интегрирате млади хора към учителския екип. За мен ОУ „Кирил Христов“ е пример за успешен модел в образованието. Радвам се, че в Стара Загора има няколко училища, които се справят по този начин. Да си пожелаем всички да вземат пример от г-н Балъкчиев и да си пожелаем лаптопите да служат на децата“, заяви г-н Михнев. „Трябва да кажа, че аз съм учил в старата сграда, но тук ОУ „Кирил Христов“ е намерило своя прекрасен нов дом на образованието. Като влезеш и виждаш как всичко е подредено – както стаите на началните класове, така и кабинетите… Наистина това ме връща в ученическите години“, сподели той. „Най-приятната промяна е, че технологиите са интегрирани в образованието. Аз съм учил преди години, когато нямаше лаптопи, интерактивни дъски, безжични монитори. Като човек, който идва от ИТ сектора, на мен това ми доставя лично радост, защото без технологиите никое дете, което сега се обучава, няма да бъде пълноценен гражданин. Всеки от нас в момента комуникира през телефон, пише на компютър и т.н. Така че само мога да адмирирам това, че технологиите се вплитат в образованието от ранна възраст, то е жизнено необходимо“, подчерта още г-н Михнев.

След подписването на протокола за дарението, г-н Балъкчиев и г-н Павлов се разходиха с г-н Михнев, за да разгледа новостите в материалната база на училището, като посетиха специално и компютърните кабинети, в които се обучават учениците.

Атанас Михнев е завършил VII клас в ОУ „Кирил Христов“, в паралелка с класен ръководител г-жа Елена Кистелова. „С много хубави спомени съм от него, справяше се с лекота с учебния материал. Определено мога да кажа – умно, ученолюбиво и любознателно момче, с чувство за хумор. Той и до днес е уважителен, емоционален и контактен. Винаги ни поздравява, не ни забравя, често идва в училище“, сподели г-жа Кистелова.

Спомням си Наско като ученик, беше наистина изключително умен и много интелигентен. Четеше непрекъснато допълнителна литература и голяма част от знанията си дължеше на своята самоподготовка“, сподели и г-жа Марияна Тодорова, учителка по история и цивилизации в ОУ „Кирил Христов“. В потвърждение на думите си тя разказа една случка, която се е запечатала в паметта й. „Още ми е пред очите как вървяхме с него по стълбите, бяхме още в сградата на Математическата гимназия, и ме спря един седмокласник, който беше забравил цялото име на Хамилкар Барка, а имаше задача да потърси информация за него. Наско се изненада, че не го знае, веднага му каза цялото име и дори допълни, че е бащата на Ханибал. А той беше тогава шестокласник и по програма още не беше учил антична история, но той си четеше допълнителна литература и определено беше много начетено дете. Още когато учеше при нас, имаше две участия по телевизията в „Стани богат“ и се представи изключително добре. Беше целеустремен още от малък и невероятно находчив. Притежаваше още тогава абсолютна харизма, вечно усмихнат, с разкошно чувство за хумор – бързо печелеше симпатии. Например, участва в регионален исторически конкурс, посветен на легендарния капитан Петко войвода. Г-жа Петра Мечева от Тракийското дружество „Одринска епопея“ го хареса и го определи за водещ на предстоящата младежка конференция, на която той всъщност беше най-малкият. Той беше и много активен участник в старозагорската краеведска организация „Род и памет“, чиято движеща сила тогава беше Васил Станков“, спомни си с вълнение г-жа Тодорова. Тя също подчерта, че след завършването си Атанас Михнев е продължил да ги посещава в училището и е беседвал с учениците на практически полезни теми – колко е важно да владеят български език добре, как да се представят успешно на интервю за работа.

Младият икономист Атанас Михнев има богата професионална биография в ИТ сферата. Той е пример не само за успял млад българин, но и за това как успоредно с изкачването по стълбата на успеха, не е забравил откъде е тръгнал и е заслужил уважението на съгражданите си, в частност – на своите учители от ОУ „Кирил Христов“.

Таня Стоянова