Филмът на проф. Анри Кулев „Имало една война“ трогна публиката на „Златната липа“

Прожекцията на българския игрален филм „Имало една война“ от 2019 година на председателя на тазгодишното жури на „Златната липа“, проф. Анри Кулев развълнува до сълзи публиката, дошла да изгледа лентата вчера от 19:00 часа в операта.
Авторите на филма – Анри Кулев и операторът Светла Ганева, бяха представени от кинокритика Людмила Дякова.
„Имало една война“ е много важен филм за родовата памет, която някои казват, че сме изгубили, а други вярват, че днес си припомняме и започваме да ценим“, каза Людмила Дякова. „Това е един артдокумент на българската история“.
Проф. Анри Кулев призна, че е бил изкушен да направи филм за тази малко позната част от българската история – 14-дневната война от 1885 година, когато Сърбия нахлува в българските земи, подкладена от заинтересовани сили в Европа, а родните войски за 2 дни на бегом, с цялото въоръжение, преминават разстоянието от границата ни с Турция до Сливница, за да спасят земите си. Във войната двете страни дават почти еднакъв брой жертви и приключва с учудване и аплодисменти от западните наблюдатели към победителя княз Батенберг, след като с високомерие следят жестоките битки между двата братски балкански народа.
Вероятно публиката в салона почувства толкова силно посланията на филма заради вървящата в момента жестока война в Украйна, неизбежно правейки аналогия с историята във филма „Имало една война“ и съдбата на неговите герои.
В лентата Анри Кулев не представя батални сцени, а се съсредоточава върху личната трагедия на няколко души, които съдбата среща по пътя към фронта – всеки запътил се натам по различни причини. Вторият план на филма представя задкулисните игри на Великите сили, които се опитват по политически път да манипулират събитията в точно определена посока. Безпримерният героизъм на българите обаче обърква сметките им и никой не може да си обясни откъде извира себеотрицанието на този беден и измъчен народ.
Ако сте пропуснали премиерата на филма „Имало една война“ на Анри Кулев, имате шанса да поправите тази грешка в последния фестивален ден, 1 юни сряда от 21 часа в залата на Културен център „Стара Загора“.