Поетична разходка по улиците на Стара Загора проведе Туристическият информационен център

В последната събота на месец май нов маршрут от инициативата “Безплатни градски турове” зарадва старозагорци. Водач на обиколката с име “Поетична разходка по улиците на Стара Загора” беше очарователната и много знаеща Ива Духтева от отдел “Туризъм и младежки дейности” на Община Стара Загора.

Началната спирка беше Туристическият информационен център, който се намира на бул. “Руски” 27.

Като скъпи гости и приятели ни посрещнаха дамите, които работят в центъра. Веднага ни „въоръжиха“ със слушалки и ни връчиха много полезен лист. На едната му страна е посочен маршрутът на разходката и спирките по него: Веселин Ханчев – родна къща, ул. „Сава Силов“ 39; Кирил Христов -родна къща – ул.“Сава Силов“ 29 ; Иван Хаджихристов – паметна плоча, ул. „Христо Ботев“ 113; Иван Мирчев – паметна плоча, ул. „Генерал Гурко“ 60; Николай Лилиев – къща – ул. „Парчевич“ 38; Къща-музей „Гео Милев“, ул. „Гео Милев“ 37; Музей „Литературна Стара Загора,бул. „Руски“ 44. На тази страница има и информационен текст за Музей „Литературна Стара Загора“ и визитка със снимка на Гео Милев и неговото стихотворение „Кажи: внезапно да изчезнеш“.

Задната страница представя някои от знаковите поети на Стара Загора с кратка анотация за тях и тяхно култово стихотворение или откъс от него . Така преди да тръгне групата, вече беше на вълните на Веселин Ханчев, Николай Лилиев, Жеко Христов, Кирил Христов, Петър Иванов, Рашко Стойков, Иван Хаджихристов, Стойчо Стойчев, Михаил Берберов, Иван Мирчев, Димитър Подвързачов и Христо Кацаров.

Групата малко над 20 души беше възрастово шарена, за радост преобладаващо млади хора и двама съвсем малки почитатели на литературата, които бяха много активни участници.

Докато пресичахме Градската градина и ларгото, сладкодумната Ива Духтева не спираше да говори за поетичната слава на града на липите, да провокира с познаване на стихове и малко известни факти за писателите и поетите. Преди да стигнем до родния дом на Веселин Ханчев, присъстващите научиха подробности за един от много интересните поети, преводачи, сатирици, журналисти Димитър Подвързачов. Една от дамите прочете негово стихотворение, а в дипляната е публикувана епитафията му:“Роден аристократ-/във вечно безпаричие,/ живя като във ад-/но с нужното приличие./И в своя нежен страх/ и весело безволие,/редактор бе на „Смях“-/умря от меланхолия!“

Пред буренясалия роден дом на Веселин Ханчев (занемарена частна собственост) отново се научиха подробности за семейството му, за клиниката на родителите му, за неговия жизнен и творчески път , за златните години, когато сградата на клиниката дълги години беше дом на „Литературна Стара Загора“, за писателското кафене „Пегас“…Бивша учителка се изяви като много добра рецитаторка и прочете програмното стихотворение на Ханчев – „Посвещение“.

На тази Арт- улица стана дума за сградите, които имат статути на паметници на културата , събитията, които се организират от Сдружение „Улицата“…Ива ни изпита кой е автор на стихотворението „Всеки си има град на липите…“ и полека лека стигнахме до дома на Кирил Христов, сега дом на арменската църква.

С много подробности ни зареди Ива Духтева за уникалната, неспокойна, много талантлива личност на Кирил Христов, почитател на женската красота, близък приятел на Иван Вазов, преводач, родолюбец до мозъка на костите си…Отново се чете негово стихотворение. Стана ясно, че той е автор на текста на популярната песен „Канят ме ,мамо, на тежка сватба…“ и на прекрасния рефрен „Жени и вино, вино и жени…“

Пътят ни отведе до паметните плочи на двама доайени на съвременните старозагорски майстори на мерената реч и големи приятели – Иван Хаджихристов и Иван Мирчев. Отново присъстващите научиха подробности за тяхното творчество, за навиците им, къде са си пиели кафето, с кого са другарували, какъв е приносът им в литературата. По пътя към Лилиевата къща, превърната сега в Графична школа, Ива Духтева говори за Гео Милев – този титан на духа и на изкуството, които за своите 30 години създава творчество, което се родее с едни от най-големите европейски автори. А малкият Самуил прочете едно детско стихотворение, създадено от Гео.

Литературното приключение завърши пред Музей „Литературна Стара Загора“- мястото, където се съхранява духът на вечния ни град.

Все пак не стана ясно, на какво се дължи феноменът Стара Загора да ражда и в миналото и сега, толкова талантливи поети. Този въпрос ме е занимавал и мене и съм търсила отговор. Преди години, като секретар на Клуба на дейците на културата бях организирала творческа среща с Павел Матев. Зададох му въпроса, а той след като помисли, помисли каза:“Разбира се на жените! Най-красивите българки са старозагорките!

Пак преди време попитах известната екстрасенка Момера, която обясни това явление с липите. Според нея, липата е космическо растение, което от листата до корените, и особено цвета, въздействат върху романтичните и поетичните струни на човека. Неслучайно поетът е написал:“Когато липите цъфтят, разнежва се Стара Загора..!“

През цялото 100 минутно пътуване Ива Духтева и нейните колеги проявяваха специална грижа и внимание към всички. Имаше дори и малки, но много симпатични жестове – почерпка с бонбон, подарък на листовка „Стара Загора – град на 8000 години“ – Градът на поетите…

„Поетична разходка из улиците на Стара Загора“,  е най-новият туристически продукт, който предлага Туристическият информационен център със съдействието на Община Стара Загора.

През цялото лято, всяка събота преди обед, ще има безплатни турове. Не ги пропускайте!

Росица Ранчева