ДЕН ТРЕТИ на „Златната липа“ 2022: Людмила Дякова представя книга и гледаме 20 филмови заглавия

В третия ден, 30 май, от киномаратона „Златната липа“ в Стара Загора известният кинокритик и главен редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова ще представи книгата си „Актьорски откровения“. Това ще се случи в 17 часа на Античната улица в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Заедно с нея ще бъде и актрисата Йоана Буковска, която е една от героините в книгата на Дякова.
„Актьорски откровения“ събира изключително инстересни интервюта с едни от най-знаковите актьори на България и е посветена на 75-годишнината от основаването на списание „Кино“.
В 11 часа в залата на операта започва конкурсният филм от Дания „Вкусът на глада“, режисиран от Кристофър Бо (2021). В главната роля ще видим Николай Костер Велдау, когото обичаме от ролята му на Джейми Ланистър в сериала „Игра на тронове“. В същия час в библиотеката е началото на документалният филм от Дания „Войникът“ (2021) на режисьора Николай Мьолер, а в Културен център „Стара Загора“ е повторението на унгарският филм „За кои неща си струва да се плаче“, режисиран от членът на журито Кристина Грошан.
В 13 часа започват едновременно три български филма – в операта имате шанс да гледате изключително забавната българска музикална комедия „Голата истина за група „Жигули“ (2021) на режисьора Виктор Божинов, в библиотеката е старта на повторението на „Януари“ (2021) на режисьора Андрей Паунов, а в Културен център „Стара Загора“ е повторението на документалната лента на Стефан Командарев „Живот от живота“ (2021).
В 15 часа е началото на австрийският биографичен игрален филм „Франц Кламър: Снежна надпревара“ (2021) на режисьора Андреас Шмид, посветен на легендарния скиор. В същия час в библиотеката е прожекцията на документалната лента на Костадин Бонев „Гео Милев в лабиринта на времето“ (2021), а в културния център е друга българска документална лента „Вибрации на душевността (2022) на режисьора Валентина Фиданова-Коларова. В 16 часа в същата зала можете да гледате турските късометражни филми „Тюл“ и „Агония“ на режисьора Хакан Саръгюл, който ще ги представи лично преди прожекцията им.
В 17 часа в операта започва френската драма по романа на Оноре дьо Балзак „Йожени Гранде“ (2021), режисиран от Марк Дюген. В библиотеката започва документалната лента „Второто освобождение“ (2021), режисирана от Светослав Овчаров, който беше излъчен наскоро по БНТ и разбуни духовете около истината за събитията по време на съветската окупация в България между 1944 и 1947 година, а в Културен център „Стара Загора“ е прожекцията на документалният български филм „Балада за Галилей“ (2021) на Ралица Димитрова, а в 18 часа е повторението на още един български документален филм „Тихо Наследство“ (2021).
В 19 часа не е е за изпускане премиерата на конкурсния филм от Италия „Три етажа“ (2021) на режисьора Нани Морети. В същия час в библиотеката започва латвийският уестърн „Дивият Изток“ (2021) на члена на журито Матис Кажа, който ще представи филма си лично, а в културния център е повторението на френската драма „Йожени Гранде“ (2021).
В 21 часа отново имате повод за останете в оперната зала за прожекцията на копродукцията от Беларус, Русия и Германия „Уроци по персийски“ (2020) на режисьора Вадим Перелман, в библиотеката в същия час започва премиерата на френския филм, награден със „Златен лъв“ във Венеция „Събитието“ (2021) на режисьора Одри Диван. В културния център в 21 часа започва унгаро-румънската копродукция „Доколкото знам“ (2020) на режисьорския тандем Нандор Льоринц и Балинт Над.