Андрея Илиев от София получава първата награда от Националния конкурс за авторска приказка „Вихър, ковачът и белият палат“

Първа награда от Националния конкурс за авторска приказка „Вихър, ковачът и белият палат“, обявен от Народното читалище „Родина-1860“ и община Стара Загора, получава Андрея Илиев от София. Втора награда е присъдена на Станислава Славова-Петкова от Севлиево, а трета – на Весела Колева /Алегрия/ от Чирпан.

Приказката, получила първа награда, ни връща към най-ценното, което ни свързва като хора – любовта. Самотата кара ковача да изкове едно момче от желязо и да закопнее момчето да стане човек, негов син. Момчето наистина става човек след много перипетии, но най-вече защото жертва живата вода, предназначена да дари на стария му баща дълголетие, за да спаси едно умиращо бебе и една сляпа жена, изгубила надежда.

Много въображение, според организаторите, е вложила в приказката си Станислава Славова-Петкова. В нея Вихър е в женски род и е змеица – Вихра. Красотата на приказката е в акцента върху майсторството – нашият ковач измайсторява великолепни бижута от скъпоценни камъни, като черпи идеи от природата – изящните форми на танцуващите снежинки и чистите води на езерата. Човекът доказва себе си чрез труд и умения, ръцете му са груби, но сътвореното – изкусно и спиращо дъха. Но не само владеенето на занаята помага на ковача да спечели ръката на змеицата – омагьосана принцеса, а това, че не я възприема като враг, а решава да облекчи страданията й, да й помогне. И ето – отново темата за милосърдието и човечността излиза на сцената, посочват от читалището.

Приказката на Весела Алегрия е весела и находчива и ни напомня, че да си добър, дори когато си сиромах, си е цяло богатство. А когато помогнеш на едно незначително мишле, наградата може да е цял палат… от сирене, и един щастлив, пълноценен живот.

Вече пета година читалище „Родина-1860“ и община Стара Загора организират конкурса за авторска приказка. Темата на тазгодишния конкурс е предизвикала участието на 42-ма разказвачи на приказки от София, Стара Загора, Севлиево, Перник, Плевен, Бургас, Пловдив, Елин Пелин, Асеновград, Варна, Провадия, Видин, с. Марково, община Родопи, Елхово, Чирпан, Златоград, Шипка, Горна Оряховица, Сандански и други.

Д-р Румяна Лечева/БТА