Петдневният киномаратон „Златната липа“ 2022 започна

Любимият актьор Георги Мамалев е носител на приза „Златната липа“ за цялостно творчество.

От 28 май до 1 юни 2022 г. градът на културата Стара Загора е столица на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“. С тържествена традиционна церемония деветото му издание беше открито в присъствието на стотици почитатели на седмото изкуство.

Парадът поведоха Военният духов оркестър с диригент капитан Цветомир Василев и мажоретният състав на Центъра за личностно развитие.

При бурни аплодисменти в шпалира от публиката, шествието по червения килим поведе неговият директор Магдалена Ралчева заедно с носителя на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното Георги Мамалев, заместник-кмета по култура Милена Желева, изпълнителния директор на Националния филмов център Петър Тодоров, председателя на конкурсното жури проф. Анри Кулев заедно членовете Матис Кажа от Латвия, Фиона Хау от Великобритания, Кристина Гроша от Унгария и Стефан Филиповски от Сърбия, чуждестранни гости, изявени творци, обществени и държавни личности.

Водосвет за здраве и успех на фестивала отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещенослужители от Старозагорската епархия.

За нас, организаторите на фестивала „Златната липа“, няма по-голямо признание за труда ни от това да видим в очите Ви радостта и нетърпението, с които очаквате той да започне“, каза при откриване на форума Магдалена Ралчева. -Интересът към фестивала всяка година ескалира. Той успя да се превърне в културна традиция, която се развива и надгражда във времето. Изключителна е заслугата на Община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров това да се случва във времето. Той винаги е оценявал високо значението на фестивала и го е подкрепял, въпреки трудното време, в което живеем.

Фестивалът е жив, благодарение на Вас – публиката!“- каза Маги Ралчева, на която обеща 43 заглавия от 20 европейски страни, повече от които могат да се видят само на „Златната липа“.

Добре дошли в Стара Загора! Радвам се, че тази година можем да се насладим заедно и без ограничения на изключителната селекция от филми. Зад този фестивал стоят много усилия и обич към киното и културата.

Благодаря на г-жа Ралчева за огромните усилия, които положи през последните няколко месеца, за да го има това издание на фестивала. До последно не знаехме дали ще има противоепидемични ограничителни мерки, но нито за миг не си помислихме, че този фестивал няма да се проведе. Ние ще продължим да го подкрепяме, защото някогашното „мъниче“ вече е авторитетен кинофорум, добре познат в Европа. Насладете се на това вълшебство!- каза Милена Желева.

Поздрави към фестивала отправиха Нейно превъзходителство г-жа Доника Ходжа – посланик на Република Албания в България и Ивона Дудка – директор на Полския институт.

Мога да Ви уверя, че докато заемам този пост, фестивалът „Златната липа“ ще има надежден партньор в лицето на Националния филмов център“, обеща неговият директор Петър Тодоров.

Публиката посрещна с аплодисменти и международното жури на фестивала.

Киното е изключително трудно изкуство, защото се прави от страшно много хора. Зад един филм понякога стоят 300 дори 500 човека и най-малката грешка на само един от тях може да направи филма неточен, фалшив“, каза при представянето на журито неговият председател проф. Анри Кулев. -Хората, които обаче могат да възнаградят това интелектуално усилие – това сте Вие – публиката! Ако Вас Ви няма в залата, всичко би било напразно“.

Кратък филм с откъси от най-емблематичните роли в киното на Георги Мамалев предизвести връчването на специалната награда за цялостен принос в киното. Аплодисментите на публиката изпълниха залата още докато на големия екран течаха кадрите. А когато Мамалев се изправи с прегръдка към публиката, хората в залата не скриха любовта си към винаги усмихнатия актьор.

Красивата пластика „Златна липа“ Георги Мамалев получи от ръцете на Магдалена Ралчева, а Диплома – от Милена Желева „за огромния талант и високо изкуство на сцената, в киното и телевизията с пожелание още дълги години да ни радвате и вдъхновявате“- каза Ралчева.

Тази награда не е за мен – тя е за хората, които ме вкараха в киното още преди аз да си помисля, че това е възможно да се случи“, призна Мамалев. -Това са режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков“. Двамата го застигнали след един от приемните изпити във ВИТИЗ и му предложили да го снимат в новия си филм, а Мамалев взел, че им отказал. Заявил, че сега му е по-важно да го приемат във ВИТИЗ. Акташева и Писков му се присмели, че мечтае за ВИТИЗ, вместо да влезе направо в киното и … Мамалев бързо се осъзнал. От участието му в първия филм „Като песен“ досега са минали точно 50 години. Той посвети приза на всички свои колеги, с които е успял да реализира зашеметяващата си кариера.

Мамалев има в творческата си биография над 30 филма. Сред незабравимите му филмови роли са Гошо от „Оркестър без име“, принц Алфонсо от „13-ата годеница на принца“, Стефан Стамболов в „Записки по българските въстания“, капитан Мортимър от „Последни желания“. Познат е още и от „Летете с Росинант”, „Пантуди”, „Адио Рио”, „Двойникът”, „Бъди благословена”, телевизионния сериал „Васко да Гама от село Рупча” и други.

Обичаният и талантлив актьор разказа и любопитна история около заснемането на сцената от комедията „Господин за един ден“, в която двамата с Тодор Колев орат с мотор . Той не се стърпя да разсмее публиката с няколко скеча.

Концертната програма която умело съпровождаше официалната част, беше изпълнена блестящо от Брас квартет „Августа Траяна“ и Трио тенори в състав Александър Крунев, Георги Динев и Ивайло Йовчев – всички те солисти от Държавна опера Стара Загора.

Присъстващите имаха възможността да се насладят на испанската продукция, удостоена със Златна мечка от Берлинале тази година –„Алкарас“, с режисьор Карла Симон.

Днес , около 12 часа, Георги Мамалев ще открие своя звезда в Алеята на липите и ще засади свое липово дръвче в тревната площ пред западната фасада на операта.

Маратонът продължава с прожекции в залите наСтарозагорската опера, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Културен център Стара Загора“. Входът е свободен.

Росица Ранчева