Магдалена Ралчева: Три кино перли блестят в извънконкурсната програма на „Златната липа“

Деветото издание на кинофестивала „Златната липа“ ще представи 43 филма от 20 европейски страни, подбрани с изключителна прецизност. Това каза на пресконференция по повод предстоящото откриване на кинофеста днес в Стара Загора директорът и създател на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

В пресконференцията участва и петчленното международно жури, председателствано от авторитетния български режисьор и аниматор проф. Анри Кулев с членове унгарския режисьор Кристина Грошан, режисьора от Латвия Матис Кажа, кинематографистът и композитор от Великобритания Фиона Хау и режисьорът от Сърбия Стеван Филипович.

Водещ на брифинга по традиция беше главният редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова, която подчерта, че през годините е била впечатлена от подкрепата на обществеността и на Община Стара Загора към фестивала. „Ако не беше тази подкрепа „Златната липа“ нямаше да постигне широкият отзвук, който достига далеч зад границите на България, посочи известният кинокритик.

Директорът на фестивала Магдалена Ралчева благодари за подкрепата на Община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров. „Златната липа“ се утвърди като емблема на Стара Загора. Неговата изключителност се крепи на две неща – добрата селекция на филмите и не на последно място възможността зрителите да гледат всички тези филми при вход свободен, благодарение именно на тази подкрепа от страна на общината, за която споменах“, посочи Магдалена Ралчева.

Фестивалът е интелектуален подарък, който с годините се превърна в духовна и културна инвестиция във времето и в хората на Стара Загора, допълни тя.

„Изключително съм щастлива, че успяхме за поредна година да подадем ръка на фестивала и да го съхраним като една от важните културни традиции, които се утвърдиха с годините в Стара Загора“, каза зам.-кметът по културата и младежките дейности в общината Милена Желева. Тя призна, че е било много трудно фестивалът да се случи заради закъснелият бюджет и липсата на каквото и да е време, за да се реагира навреме.

Стара Загора е град на културата, подчерта председателят на журито проф. Анри Кулев и допълни: „Не завиждам на Магдалена Ралчева, защото самият аз вървя по този път с един фестивал за анимационни филми във Варна и знам какви чудовищни усилия коства правенето на подобен фестивал. Радвам се да чуя, че Община Стара Загора по такъв съпричастен начин поддържа тази фантастична културна инициатива.

Благодарение на общината за първи път фестивалът ще се проведе в три кинозали – голямата зала на Държавна опера Стара Загора, залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и залата на Културен център „Стара Загора“.

„Постарахме се да задоволим и най-прецизните вкусове. Програмата на деветото издание съдържа наистина впечатляващи заглавия, разпределени в три програми – конкурсна, извънконкурсна и българско кино“, продължи Магдалена Ралчева.

Стоян Стратиев