145 икономисти дипломира Стопански факултет на Тракийски университети

На 27 май 2022 г. с тържествена церемония проведена на форума на Студентския град, Стопанският факултет на Тракийски университет – Стара Загора дипломира своите 145 абсолвенти. Да уважат събитието тук беше цялото академично ръководство начело с ректора доц. д-р Добри Ярков, председателят на Съвета на настоятелите проф. д-р Иван Станков, Жулиета Върлякова – зам.министър на труда и социалната политика, Милена Желева – зам.кмет на Община Стара Загора, арх. Банко Банов, представители на всички факултети и колежи на университета, на държавни и обществени организации и фирми, родители и приятели на абсолвентите.

След химните на Република България и на студентите поздравително слово към младите специалисти поднесе ректорът – доц. д-р Ярков:

За мене е чест и удоволствие да Ви поздравя с този незабравим ден , не само за Вас, но и за Тракийския университет.

Благодаря Ви, че избрахте Тракийския университет преди повече от четири години да учите тук, да останете в Стара Загора, да останете в България. Мисля че е дошло времето, когато младите хора трябва много ясно да разберат, че там, където са техните корени, е най- добре да продължат образованието си. Там да останат да създадат семейство и дом и техните деца да продължат да живеят тук , а когато пораснат – да учат в Тракийски университет.

Гордейте се, че сте били студенти на Тракийския университет  и на един от най-бързо развиващите се млади факултети, какъвто е Стопанският.

Уверявам Ви, че почти във всички общински, държавни, частни и НПО структури в Стара Загора работят наши представители, които имат много добро кариерно развитие. Пример затова е г-жа Жулиета Върлякова, която е заместник-министър на труда и социалните грижи . Уверявам Ви, че с всяка изминала година от Вашето кариерно развитие все повече ще се гордеете, че сте били студенти и сте завършили Тракийски университет.

Пожелавам Ви да бъдете здрави, да бъдете оптимисти и да знайте, че по-доброто предстои! Това, което предстои да свършите за Стара Загора, за областта и за България е много важно. Не забравяйте, че Тракийски университет също може да осигури Вашето кариерно израстване, защото Вие не сте завършили образованието си. То стига до доктор – бакълавър, магистър, доктор. Казвам Ви „добре дошли“ да продължите Вашето кариерно развитие в Тракийски университет!

Желая Ви успех и попътен вятър в този незабравим ден!“- каза доц. д-р Добри Ярков.

Академично слово към абсолвентите отправи деканът на Стопанския факултет доц. д-р Блага Стойкова:

Днес е особено тържествен ден за Стопански факултет, за Тракийски университет и за любимия ни град Стара Загора. Като резултат от упорит труд за усвояване на знания и умения в областта на икономическите науки днес ние ще дипломираме 106 бакълаври и 39 магистри по икономика в три бакълавърски специалности:“Аграрна икономика“, „Регионална икономика“ и „Бизнес икономика“ и 6 магистърски специалности – „Финанси и счетоводство на фирмата“, „Икономика и управление на бизнеса“, „Икономика и мениджмънт на човешките ресурси“, „Икономически анализи и проекти за регионално развитие“, „Икономика на алтернативния туризъм“ и „Бизнес информационни технологии“.

Средният успех на бакалаврите е много добър 4,84, а на магистрите – много добър е 5,37.

Скъпи абсолвенти, поздравявам Ви за Вашето дипломиране. Убедена съм, че професионалните знания, които придобихте в Стопански факултет, ще Ви помогнат в бъдещата реализация.

Сърдечно Ви благодаря за Вашето активно участие в учебната и научно-изследователската дейност, за Вашето участие с доклади в конференции, които провеждаме, за спортната и художествената самодейност, в която активно участвахте. Ние – Вашите преподаватели сме горди с Вашата активна позиция и с чувството Ви за отговорност, проявено през годините на Вашето обучение и сме убедени във Вашата ефективна реализация като висококвалифицирани специалисти в сферата на националната икономика. Желаем Ви много сили и успех в професионалната реализация, бъдете здрави и щастливи! На добър час и знайте, че вратата на Стопански факултет винаги е отворена за Вас!“- каза доц. д-р Блага Стойкова.

Честито дипломиране пожела Жулиета Върлякова – зам.министър на труда и социалната политика. Като възпитаничка на Тракийски университет г-жа Върлякова сподели, че се гордее с факта, че за 16 изминали години Стопански факултет е пораснал много и с гордост и чест изпраща 12-ия си випуск, на който пожелава на добър час.

Ако днес  сте успели и се усмихвате и вярвате в себе си, и няма да правите компромиси с ценностната човешка система, с кариера , трудолюбието и ученолюбието ще преодолеете временните затруднения и ще успеете напред – каза Жулиета Върлякова. – Фактът, че днес 106 бакълаври и 39 магистри се дипломират и могат да потърсят новите възможности , които съществуват говори, че имаме бъдеще – щом сте тук, щом сте избрали България и Тракийски университет. На добър път!“

Зам.-областният управител на област Стара Загора арх. Банко Банов пожела на младите специалисти в областта на бизнеса и икономиката да обичат Тракийски университет, да продължат да се развиват. „Нека постиженията Ви у нас и по света бъдат най-добрия атестат за високата класа на факултета, в който сте се изградили като личности и професионалисти. Бъдете силни и винаги с поглед към върховете! Сбъдвайте поставените цели и не забравяйте, че бъдещето на България е във Ваши ръце!“- каза арх. Банов.

Милена Желева -зам.кмет на Община Стара Загора благодари на преподавателите на абсолвентите, „че са Ви давали крила и са Ви подкрепяли във всеки ден през нелеките извървени години. Благодаря на Вашите родители и близки, които да били до Вас и са Ви подкрепяли неуморно.

Като зам.кмет на община Стара Загора Ви поздравявам от името на кмета Живко Тодоров и Ви уверявам, че се гордеем с Вас. Надяваме се да останете тук. Да правите своите кариери в нашия град или в областта. Да създавате семейства.

Ние имаме програми в подкрепа на младите хора. Интересувайте се от тях. Ако имате затруднения -намерете ни, ние ще Ви помогнем. За нас е важно да учите и се реализирате в нашия прекрасен град.

Скъпи млади хора, много пъти ще имате малки камъчета по пътя си. Те обикновено ще водят към други големи пътеки и магистрали на Вашето развитие. Много пъти ще Ви се затварят вратите, но това означава , че ще Ви се отварят още повече нови. Възползвайте се, вярвайте, мечтайте, развивайте се и бъдете сигурни, че най-доброто предстои!“- каза Милена Желева.

Курсовият ръководител ас.д-р Иванка Стойчева припомни случки от изминалите студентски години и пожела на своите студенти преди всичко да бъдат добри хора.

Пълен отличник на випуска е Веселина Кюпова, която се обърна със слово към своите колеги, преподаватели и родители. Още 23-ма са отличниците. Освен дипломите, те получиха още грамоти, подаръци и цветя.

Преди да започне връчването на дипломите абсолвентите положиха клетва за вярност към специалността

На финала 145 академични шапки излетяха в небето, за да сложат новото начало на икономистите!

Росица Ранчева