Научно-техническият съюз в Стара Загора отбелязва 100 години

Научно-техническият съюз в Стара Загора навършва 100 години. Толкова са минали от учредяването на местния клон на БИАД Българско инженерно-архитектурно дружество/ , който само след една година наброява 25 редовни члена, а НТС е негов приемник. Тази достойна годишнина бе поводът за пресконференция днес на председателя на Научно-техническия съюз в града ни Владимир Заманов, дадена в залата, която вече официално носи името на инж.Борис Високов, основател и първи председател на Старозагорския клон на БИАД.

През настоящата година се навършват и 50 лета от първата копка на сградата на НТС и 30 години от учредяването на НТС-Стара Загора като самостоятелна организация /Сдружение с нестопанска цел/, член на Федерацията на Научно-техническите съюзи в България.

„В тази сграда, в която сме сега, сме извършили много важни за Стара Загора дела. Тук преминаха всички разговори между общественици и депутати за създаването на Тракийски университет. Тук създадохме Клуб на интелектуалци и депутати. Клубът бе активната движеща сила за Стара Загора – област. Наши членове бяха особено активни в гражданското противостояние срещу обгазяването на града ни” – припомни Владимир Заманов.

Забележителната годишнина на НТС-Стара Загора ще бъде отбелязана с редица прояви, сред които една от първите ще е откриване на паметна табела на чинара пред сградата, посаден през 2001 г.

В момента в НТС-Стара Загора членуват 250 активни специалисти от много области – минни инженери, електроинженери /най-многобройните/, лесоинженери и лесотехници – обединени в 11 съюзни организации. Има и 3-ма колективни членове – Камара на архитектите, Мини „Марица Изток” и водеща геодезична фирма.

„Основните ни цели са две – да помагаме за професионалното усъвършенстване на нашите членове и да насочваме младите хора на Стара Загора към инженерните професии” – каза Владимир Заманов.

Тази година на официални церемонии ще бъдат връчени годишните награди на членовете на НТС-Стара Загора от Федерацията на НТС и годишните награди на всяка от местните съюзни организации. Те подготвят и свои самостоятелни програми-уточни Владимир Заманов.

Екип на Долап.бг