Кметът Живко Тодоров:“На 24 май 2023 г. Стара Загора ще има паметник на Светите братя Кирил и Методий“

Това заяви в празничното си слово кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

„24-ти май е един от най-хубавите и святи български празници! Ден на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност.

Делото на светите братя Кирил и Методий е велико, затова като кмет на Стара Загора работя с всички сили за изграждането на техен паметник в нашия град. Надявам се, че следващата година, на този празничен ден, ще можем да поднесем заедно цветя в знак на почит пред него.

Обръщам се към всички учители и ученици с благодарност.

Пожелавам Ви да бъдете здрави!

Вървете по пътя към знанието и не спирайте да търсите просветата. Само знанието може да ни води в правилната посока.

„Върви народе възродени“!

Честит празник, Стара Загора!“, каза в словото си градоначалникът Живко Тодоров.

/Припомняме, че Стара Загора никога не е имала паметник на Светите братя. Преди няколко години имаше основно училище с патрон „Кирил и Методий“, но то беше закрито. В катедралния храм „Св. Димитър“ вторият престол беше на Св.св. Кирил и Методий. Тогавашният митрополит Галактион го подмени със Св. мчк Игнатий Старозагорски. Остана само една улица с името на светците.

На 29 май 2009 г. Любомир Любенов, тогава началник на Регионалния инспекторат на образованието, изпрати предложение за въздигане на паметник до кмета проф. Светлин Танчев и Старозагорския митрополит Галактион. Не последва никаква реакция. Посланието бе повторено на 27 октомври 2010 г., потретено до новоизбрания през 2011 г. кмет на Стара Загора Живко Тодоров… Дано, дай Боже, той да изпълни дадената пред старозагорци дума!/

Площадът пред Община Стара Загора и ларгото бяха препълнени с море от деца, ученици и студенти, различни школи, читалища и културни институти, стотици – не – хиляди граждани. Безброй цветя, знамена, балони. ..Безброй радостни усмивки на щастливи хора, зажаднели за единение, за празник, особено за този – най-светлият, най- вълнуващият, празникът на нашето детство и младост, на мечти и сбъднати желания, на благодарност към учителя, на самочувствие, гордост и възхита.

Организаторите на събитието – отделите „Култура“ и „Образование“ бяха уловили настроението и очакванията на претенциозните старозагорци и поднесоха вълнуващо, въздействащо и точно премерено събитие. Това пролича още при подреждане на участниците в официалната част – хоровете на Държавна опера Стара Загора и Народно читалище „Родина“, Общинския духов оркестър, свещеничеството на града, начело с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, безукорните водещи от ДТ „Гео Милев“ артистите Светла Тодорова и Георги Ножделов.

Прозвуча химнът на Стара Загора по текст и музика на проф. Петър Жеков.

Едно тънко гласче на момиченце запя вечната песен „Питат ли ме дей зората“ и с това даде начало на честването на големия ден.

В ритуалното издигане на знамената на Република България, на Стара Загора и на Европейски съюз участваха носителите на награда „Стара Загора“ – двата колектива получили отличието в направление „Наука и образование“ – Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и ДГ №25 „Ален мак“, творческият състав на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“, продукция на Държавна опера Стара Загора, заслужила безапелационно наградата в направление „Култура и изкуство“, индивидуално отличените поети Мария Донева и Йордан Пеев, и актьорът и режисьор Ивалин Димитров, носителите на награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ – Сюзан Руменова Милева, ученичка от XII клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, и дванадесетокласникът Даниел Пламенов Пеев, възпитаник на ППМГ „Гео Милев“. В тържеството се включиха и наградените с колективното отличие „Млада Загора“ Детско-юношенски народен хор „Жарава“ при НЧ „Родина – 1860“.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи благодарствен молебен за здраве и поръси с вода присъстващите на форума.

„Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост отново ни събра с благодатта си. Роден от великото дело на светите братя Кирил и Методий, създателите на славянската писменост, той сияе с вечната си светлина, стоплила благодарните ни сърца. 24 май е олицетворение на българската жажда за духовност и вяра. Днес е празник на духовната победа на нашия народ и на това, че той с очите на сърцето си прозря божествеността на словото и надвремието на писмеността“, каза в словото си Старозагорският митрополит.

„Благословени сме светите равноапостоли да са нашите първоучители, а ние народ, избран от Бога, за да съхраним и носим през вековете изнамерените от тях букви. Това е дар, доказал благодатната си мощ през вековете, но и дълг. Свещен дълг пред нас, които днес трябва да предадем факела на българската писменост напред. Нека осъзнаем, че имаме безценно духовно богатство. Всяка родна дума носи в себе си вложената ни от Бога пъстрота от чувства, трепети и стремления, уникална е и ако я променим или забравим, обеднява не само речта ни, но и българската душа. Това е вечното послание на Кирило-Методиевия дух и на буквите.

Честит и благодатен ден на просветата и културата! Божието благословение да пребъдва върху Вас преподаватели, студенти, ученици и дейци на културата! Бог да бди над целия ни боголюбив народ!

На многая и благая лета!“, поздрави старозагорци митрополит Киприан.

С химна – благословение за Светите братя Кирил и Методий – „Върви народе възродени“, в изпълнение на Хора на старозагорската опера, Смесения хор „Родина“ и Общинския духов оркестър и с празничен камбанен звън, в небето полетяха по традиция буквите от азбуката. Те бяха пуснати от талантите на ансамбъл „Траянци“.

Сред шпалир от хиляди старозагорци и гости шествието поведоха Старозагорският митрополит Киприан,кметът на Стара Загора Живко Тодоров и областният управител проф. Наско Василев. След тях бяха народни представители, зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, председателят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, областният управител проф. Наско Василев и заместниците му, ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков и колегите му от академичното ръководство, почетни граждани на Стара Загора, представители на различни държавни и местни институции. Тук бяха и носителите на награда „Стара Загора“ и „Млада Загора“.

Честта да носят традиционния плакат „Върви, народе възродени!“ и знамената на България, на Стара Загора и Европейски съюз беше на отличници и активисти от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ , училището, което преди дни отбеляза своята 100-годишнина.

Водени от ректора и академичния съвет със заслужена гордост дефилираха всички факултети на Тракийски университет.

След тях се заредиха пищните колони на 28-те детски градини- възхитителни, ентусиазирани, изобретателни. Веднага си пролича стилът и естетиката на учителките, пренесени върху децата, а и на родителите.

После преминаха блоковете на началните и основните училища, на средните училища на професионалните гимназии. Какво огромно богатство притежава Стара Загора?!

В „културните“ блокове преминаха културните институти , читалищата, балетните школи.

Финалът дойде с изпълнение на три знакови фолклорни ансамбли „ Загоре“, „Траянци“ и „Загорче“. Всички те получиха заслужени аплодисменти.

След 12:00 часа на сцената на площада пред Общината започна празничния концерт с участие на детски фолклорни, танцови и певчески формации от Центъра за подкрепа на личностно развитие – Стара Загора и народни читалища.

Росица Ранчева