Силвия Томова получи награда Златно перо

На официална церемония на 20-ти май 2022 г. на „Ларгото“ (пл. „Независимост“) в центъра на столицата бяха връчени ежегодните награди „Златно перо”. Наградата „Златно перо“ се присъжда ежегодно от „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ в партньорство с Classic FM радио. Почетният знак е изящна брошка, изработена от 24-каратово злато. Общо наградените участници всяка година са 24-ма на брой. 23-ма от тях се определят от авторитетно жури по селектирани критерии.  24- ят призьор се определя от публиката. Наградите се връчват по повод 24-ти май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност за заслугите на ярки личности, оставили следа в нашата литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино, журналистика.
Тази година сред отличените за своите изключителни заслуги към балетното изкуство и по повод нейните 45 балетни години, бе примабалерината, педагог и хореограф и настоящ художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера Силвия Томова.
Наградата й бе връчена от композитора Георги Андреев: „Висока чест е за мен да бъда част от това емблематично събитие и да връча този изключително престижен знак и символ и признание на хора, които са допринесли за българската култура. Аз лично не се познавам с госпожа Силвия Томова и особено ми е радостно, че именно по такъв повод ще се запозная с нея! Госпожа Силвия Томова!”
Силвия Томова: „За мен днес е изключително специален ден. Чувствам се много специална, защото всяка награда, която получавам означава, че някой ме е видял и оценил, че някой НИ е гледал и се възхищава на нашето изкуство. Благодаря на „Кантус фирмус”, благодаря на галерия „Макта”, благодаря на Класик ФМ, че съм сред тези светли, чудесни, големи творци. Аз няма да мога да поздравя в момента с нищо балетно, но просто само ще кажа, че в момента две от примабалерините ми танцуват в Бургас, поканени като Никия и Гамзати в балета „Баядерка”. Другата част от солистите ми само след малко получават голямата награда „Стара Загора” за нашето последно изключително творение по „Майстора и Маргарита” – „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров и хореография Василий Медведев. Така че – нямаше как. Трупата ми се готви за 31 май, 19.00 часа, НДК, където ще си позволя специално да Ви поканя, за да се насладите на това прекрасно произведение „Спящата красавица”. В ролята на Дезире ще видите Денис Черевичко от Виенската щатсопер, в ролята на Аврора Анелия Димитрова – нашата прима, Фея Карабос – аз, 45 години творческа дейност. Така че, радвам се за този ден. Явно, 20-ти май е наистина специален ден. Присъединявам се към това, което Айнщайн е казал: „Балетът, това са атлантите на света”!
Гледайте балет! Страхотно изкуство! Невероятно! То ни научава на изключително много неща: на музика, на скулптура, на слух, на актьорско присъствие…Невероятно е това, което се случва с нашата трупа в Стара Загора…Всички го наричат „чудо”, но това е просто работа, усилия, постоянство, много любов и вдъхновение! Благодаря на всички, които са с мен тук! На всички мои приятели и на всички колеги пожелавам светъл празник! Честит празник!“
Сийка Лапачка
Фотограф Георги Петков