В Стара Загора се излъчиха още 125 финалисти за математически турнир

Седемгодишният старозагорец  Стефан Рибарски от Стара Загора  е със златен медал от квалификацията на World Mathematics Invitational

На 15 май 2022 г. в Стара Загора се проведе полуфиналът на турнира „Математика без граници“ за определяне на още 125 финалисти за 8-ия финал на турнира, който ще се проведе на  2 и 3 юли 2022  г. в гр. Несебър.

На полуфинала участваха 844 деца от 112 училища и образователни центрове от цялата страна.

Участниците, ученици от 1 до 12 клас, решаваха 20 задачи за 60 минути.

Ученици от  Бургас, Варна, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Дупница, Кюстендил, Плевен, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Троян и Шумен  получиха право на участие във финала, заедно с още  900 деца, определени от училищата според резултатите им в трите дистанционни кръга и златните медалисти от Несебър 2021 г.

От 1 до 5 юли за 9-ти пореден път  в гр. Несебър ще се проведе финалът на турнира. Ще участват общо 1000 ученици, излъчени от 18 000 участници.

В спор за купите и медалите на 8-ия финал на турнира ще участват ученици от България, Естония, Казахстан, Сърбия, Черна гора, Румъния, Турция, Украйна и Узбекистан.

В математическата розова градина на Несебър  ще бъдат засадени рози от още три страни, които ще участват във финала – Естония, Сърбия и Черна гора.

Станаха известни имената на медалистите от проведената в края на април квалификация за България за тайванската олимпиада по математика WMI.

Ето и имената на медалистите от гр. Стара Загора:

Бронзови медали за Дария Миткова, Андон Христов, Ема Маркова, Павел Хероут, София Русева, Йоан Михайлов и Радослав Балкански.

Сребърни медали за Дария Узунова, Ева Маркова, Алекс Бинев, Боян Сливков.

Златен медал спечели седемгодишният Стефан Рибарски.

Финалът е предвиден за 16 юли 2022 г.

Информацията подготви:

Любомир Любенов