Балетът-приказка „Спящата красавица“ – от деца за деца. С професионализъм и много любов!

Цяла зала, пълна с развълнувани хлапета днес бе на втората премиера на „Спящата красавица” за деца, производство на Детско-юношеска студия за опера и балет при Държавна опера-Стара Загора и с внимателната подкрепа на артисти от балетната ни трупа като участници.

Младата ръководителка и режисьор /вече втори път/ на спектакъл на студията Йова Петкова е адаптирала „големия” балет за възможностите за малки деца и всички те вкупом участват с огромен плам – и балетната, и вокалната студия.

Музиката на Чайковски се „бродира” с детски песни с оригиналните текстове на Боряна Петрова, един от ръководителите на вокалната студия заедно с Инна Андреева.

Малките балеринки вдъхновено и професионално се движат на сцената, за която ги подготвят чаровните артисти от балетната ни трупа – каките Ивелина Димитрова и Богдана Сергеева и батковците Александър Марков и  Калин Любенов. Феите-орисници са солисти с много добри качества, Аврора е нежна, но уверена. Сигурно защото я събуди от дългия сън не кой да е, а най-красивият принц на Балета на Държавна опера-Стара Загора Фиорди Лоха. Другият красавец Марсело Молина бе принц  на Пепеляшка. Имаше най-сладката Червена шапчица, която изобщо не се даде на Вълка /а почти го нокаутира/, най-важният Котарак в чизми с неговата дама Бялата котка – приказни герои, поканени от Царя и Царицата на сватбата на Аврора.

Действието се води от церемониалмайсторът Каталабют, който е важен млад господин с прекрасна дикция, правилен говор, много артистичен. Злата фея Карабос също е много ярка. А за животинките в гората, които имат сладурска песничка и които се въртят в краката на Принц Фиорди /защото той ги обича/ – какво да кажем? Най-сладките пернати, зайци и мишлета!

Цяла зала малчугани от детските градини №66 и №10 притаяваха дъх и замираха моментално от вида на красивата мултимедия, дело на младия Борис Чуканов. Да, анимираните епизоди са най-близки до хлапетата от телевизионното и компютърно поколение. Огромно Браво и за автора на костюмите Теодора Джамбазова, която твори най-хубавите детски спектакли на Операта!

И така, „Спящата красавица” за деца на Държавна опера-Стара Загора е едно представление, което заслужава хубави и топли думи, похвала и добра оценка! Дори децата да са много малки, за да го съзнават, музиката на Чайковски е чудодействена, магична, действа на физическото, духовното и ментално тяло. А в мъничките телца и мозъчета влиза директно като красота, спокойствие, унес, ликуване….

Уляна Кьосева