Абитуриентските балове по света

В цял свят през всички времена има едно събитие, което се случва на всеки човек достигнал определена възраст- неговото представяне пред общността, като зряла личност. Дебютанти, зрелостници, възмъжаване за момчетата или време за омъжване за момичетата,бал, танци са различните наименование на едно и също събитие. Нощта в която младежите се вливат в  групата на възрастните. Обличат с нетърпение официални костюми и рокли и се чувстват големи.

Пълнолетието  в Япония се навършва на  20 години и  се празнува през януари.

На 20 години  получават правата и отговорностите на възрастните: на тази възраст те могат да участват в изборите, носят цялата отговорност пред закона. Освен това, на 20 години младите хора официално e разрешено да пушат и да пият алкохолни напитки.

При  навършването на пълнолетие,   получават поздравления и  специално организирана церемония. Момичетата са склонни да се облича в ярко оцветени кимоно с дълги ръкави, така наречените furisode. Момчетата обикновено носят празнично черни костюми, въпреки че в последните години, много предпочитат мъжко  кимоно.

Бал на дебютантките в Париж

Всяка година през ноември или декември изисканият Хотел Крилон в Париж кани 24 момичета от европейски аристократични семейства, които използват вечерта да се представят пред висшето общество.

Всяко момиче представлява една от най-големите модни къщи в света, от Вивиън Уестууд до Кристиан Лакроа. Балът се организира от хотела и японската бижутерийна къща Mikimoto pearls. Приходите от балът отиват за фондация Пиер и Мария Кюри.

Балът включва вечеря и танци, като входът е безплатен, но е само срещу покана. През последните години организаторите започнаха да канят спортни и филмови величия наред с аристократите.

Дрескод: Само дрехи от най-висша мода, обшити със диаманти.

Абитуриентските балове в Ню Йорк

От хиляди години богатите и знатните особи имат още един начин да общуват помежду си, далеч от погледите на простолюдието. Събитието се нарича бал на дебютантите и се провежда от стотици години. Смята се, че първоизточникът му е добрата стара Англия, а баловете на дебютантите са се радвали на особен разцвет по време на управлението на кралица Елизабет. Днес събитието не се е изменило особено, нищо, че вече се провежда в Ню Йорк. То е още един особен начин на комуникация, завързване на нови бизнес връзки и показване на статут във висшето общество. Рецесия или не, Международният бал на дебютантите се провежда в Щатите от 1945 година и нищо не може да спре важното събитие.

В Аржентина има и абитуриентски балове или „фиести де egresados“ за ученици, които завършват последната година от гимназията.

Абитуриентските балове в Бразилия „bailes де “ са обичайна практика в края на гимназията и в колежа при дипломирането.

Абитуриентските балове в Канада – повечето училища имат едни и същи традиции, като тези в Съединените щати, с изключение на това, че балът е само за завършващия випуск.

В Чили  абитуриентски балове, или „фиести де graduación“ (дипломирането), обикновено се провеждат в хотели след „Licenciatura“ или завършването на гимназия.

В Колумбия много частни училища обикновено имат абитуриентски балове,  обикновено се състоят от една вечеря, танци, музика на живо, както и конкурси.  Те обикновено се провеждат в хотели и клубове.

В Хондурас Абитуриентските балове се наричат „Син де Graduacion“. Те се провеждат в луксозни хотели. Поканени са също и семействата  на завършващите студенти. След  даване на  дипломите има вечеря за  завършващите ученици и техните семейства или приятели в една и съща стая, която по-късно ще се превърне в дансинг на всички. След бала, наемат лимузина и се возят през целия им град, за да ги направят известни като официално дипломираните студенти.

Абитуриентските балове в Коста Рика , както и в много други американски страни, „Baile де graduación“ се празнуват след завършване на гимназия.  Това обикновено се извършва преди дипломирането да отпразнуват края на училището, проведени в хотели или салони с дансинг, музика и вечеря. Тя започва с  един валс . Следва  Вечерята и останалата част от нощта се състои от танци и празнуване.

В Перу , абитуриентски балове – „Фиеста де Promocion“ – обикновено се провеждат в хотели, конвенция центрове, или големи жилища. Облеклото е официално. Някои родители и учители често са поканени, но не за цялата нощ. Има вечеря, както и алкохолни напитки и деликатеси. Закуска често се сервира на следващия ден, около 07 часа.

В Съединените щати , някои американски висши училища и колежи,има танци при завършване. Учениците сами си ги организират. Избират Крал и Кралица на вечерта.

В Австрия , както и в Чешката република последната година в гимназията се отбелязва с бал, наречен в Чешката „Maturitní ципи“, който обикновено е през януари или февруари.  Този танц се провежда преди изпитите да  са взети. Абитуриентите често канят своите родители и други роднини, за да споделят събитието с тях.

В Босна , Хърватия и Сърбия , matursko veče,  дипломирането  е събитие  в края на последната година. Традицията е като в САЩ

В Финландия еквивалента на Абитуриентските балове се нарича Vanhojen tanssit . Събитието е през февруари, преди матурите. Студентите изучават 10-30 танци за събитието. Преди е било традиция да се носят национални дрехи, но вече се празнува с модни официални дрехи.