Премиер солистът на Виенския държавен балет Денис Черевичко ще бъде принц Дезире на 31 май в НДК

Денис Черевичко гостува за трети път в България по покана на примабалерината и художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова. Премиер солистът на Виенския държавен балет приема поканата и независимо от плътната си ангажираност във Виена, прави всичко възможно да танцува в ролята на принц Дезире в спектакъла на балета „Спящата красавица” от П. И. Чайковски, който ще се състои на 31 май от 19.00 часа на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата. Това представление на Старозагорската опера е още по-специално, защото българският балет ще почете 45 години творческа дейност на изключителната Силвия Томова, която ще празнува на сцената в ролята на злата фея Карабос. Публиката в Стара Загора вече два пъти е имала привилегията да се срещне с изкуството на забележителния Денис Черевичко в ролите на принц Зигфрид от „Лебедово езеро” и на Базил от „Дон Кихот”. В София ще танцува за първи път. В „Спящата красавица” очарователният артист ще си партнира отново с примабалерината Анелия Димитрова в ролята на принцеса Аврора, а в останалите главни роли зрителите ще видят Клара Ферер – в ролята на Фея Люляк, Томоки Ишиго /Синя птица/, Акари Мориматсу /Принцеса Флорина/. Участват още солисти, кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.

Денис Черевичко бе за няколко дни през април в Стара Загора, за да репетира със солистите и балетната трупа. Виртуозният танцьор не крие симпатиите си към България още от времето, когато печели златен медал на Варненския балетен конкурс, както и готовността си да работи винаги с балетната трупа на Старозагорската опера, когато има възможност. Пристига в деня на спектакъла на 31 май и веднага след това се връща във Виена, защото му предстои и отговорно участие в MAHLER, LIVE на сцената на Виенската държавна опера.

„Спящата красавица” на сцената на НДК на 31 май – видео

ДЕНИС ЧЕРЕВИЧКО, премиер солист на Виенския Държавен Балет, е роден в град Донецк, Украйна. На петгодишна възраст той проявява интерес към танца докато посещава уроци по фолклорни танци с по-голямата си сестра. Ентусиазмът му, силната му воля и страстна енергия му спечелват място в Балетната Академия на Вадим Писарев, когато е шестгодишен /една година по-рано от възрастта за приемане/.

От ранна възраст Денис се вдъхновява от известния украински танцьор Вадим Писарев, както и от много други  световни балетисти от онова време, пристигнали в Донецк за Международния фестивал „Звезди на световния балет“, организиран от самия Писарев.  Когато е на единадесет, Денис и семейството му се сблъскват с трудности и страдания, които жестоко заплашват възможността на Денис да продължи обучението и образованието си като танцьор. За щастие, Ирина Писарева /по онова време директор на Балетната академия на Вадим Писарев/, е повярвала в невероятния потенциал и страст на Денис и затова му присъжда пълна стипендия, за да продължи обучението си. Ако не бяха щедростта и вярата ѝ, Денис нямаше да бъде великият танцьор, който е днес.

Денис се дипломира през 2004 и малко след това печели Златен медал в Киев и така получава двегодишна стипендия от Фондацията „Хайнц Босл“ в Балетната академия в Мюнхен. Тук той се обучава при Александър Прокофиев, който изиграва изключително важна роля в артистичното му развитие.

През 2006 Денис получава първия си професионален договор с Виенския държавен Балет. Много бързо той се издига до позицията на втори солист през 2007, солист през 2009 и става премиер солист през 2012. От самото начало на професионалната си кариера Денис изпълнява широк спектър от роли и получава знания и опит от хореографи и танцьори от световна класа.

Една от първите му солови роли е тази на Ален в „Зле опазеното момиче“ от Сър Фредерик Аштън. Този много лековат и в „английски“ стил балет дава възможност на Денис да пожъне знания и опит от Александър Грант от Кралския Балет, заради когото тази роля е създадена и който е ментор на Денис през целия репетиционен процес.

Друга легенда, с която Денис има привилегията да работи, е френският танцьор и хореограф Ролан Пети по време на репетиционния процес за „Прилепът“. „Беше невероятна чест да срещна Ролан по това време.“

Денис винаги е имал една специална роля, създадена от Ролан Пети, която е била мечтата му да изтанцува – Фредерико в любовната история от „Арлезианката“. Въпреки желанието му да танцува в този балет, той е разочарован, че никога не го избират при репетициите. Но ден преди представлението танцьорът, който е бил избран при кастинга, сериозно се наранява и на Денис му дават записа и изискват от него да научи ролята за следващия ден. Без да има време да усъвършенства техническите движения или да подготви емоцията и стила на героя, Денис има свободата инстинктивно да интерпретира ролята такава каквато е била в мечтите му и както си я е представял, че ще я изиграе. Той все още си спомня за това изпълнение като за едно от най-добрите си постижения.

Друго непланирано изпълнение е на премиерата във Виенската държавна опера на „Спящата красавица“ поставена от Сър Питър Райт. Изненадата идва в утрото на премиерата и без да знае хореографията, Денис е подкрепян и напътстван от Сър Питър Райт и останалите участници в балета от три действия.

Точно обратното, една от ролите, за които Денис е имал най-много време за подготовка, усъвършенстване и изпълнение е Базил в „Дон Кихот“. Това предизвикателство изисква силна виртуозност, техника и пламенна личност – точно това е причината поради която Денис е избран за главната роля на премиерата във Виенския държавен балет на „Дон Кихот“ на  Рудолф Нуреев през 2011. С тази роля той има незабравимата възможност да танцува на сцената на Парижката опера. Друга незабравима възможност и невероятна чест е за Денис да танцува с легендарната Алесандра Фери във Флоренция през 2015. Те изпълняват „Младият мъж и смъртта“ – още един интензивен, драматичен балет от Ролан Пети.

Също така Денис има възможността да изпълнява и интерпретира балети от Джон Ноймайер. По-специално това е „Легендата за Джоузеф“, с премиера през 2015 с Виенския държавен балет. Денис описва преживяванията си, когато танцува балетите на Ноймайер като „не само изживяване на момента на сцената, а всъщност да си на сцената и да станеш някой друг“. 

Други важни роли от репертоара на Денис са ролята на Конрад в „Корсар“ на Мануел Легри, Принц Зигфрид в постановката на Рудолф Нуреев на „Лебедово езеро“, Дроселмайер/Принцът в „Лешникотрошачката“ на Нуреев , Жан дьо Бриен в „Раймонда“ на Нуреев, Джеймс в „Силфида“ на Пиер Лакот, принц Флоримунд и Синята птица в „Спящата красавица“ на Питър Райт, Колас и Ален в „Зле опазеното момиче“ на Фредерик Аштън, Конрад в „Корсар“на Мануел Легри, Аминта в „Силвия“ на Мануел Легри и Франц в „Копелия“ на Пиер Лакот. Но той винаги е успявал да впечатли и в други танцови стилове, като неокласически или съвременен танц, например като Улрих в „Прилепът“ на Ролан Пети, Васлав Нижински в „Le Pavillon d’Armide“ на Ноймайер, ТВ-хореограф в „Le Concours“ на Морис Бежар, Меркуцио в „Ромео и Жулиета“ на Джон Кранко, Ленски в „Онегин“ на Кранко, Братфиш в „Майерлинг“ на Кенет Макмилан, Пък в „Сън в лятна нощ“ на Йорма Ело, Фредерик в „Арлезианката“ на Ролан Пети, Кошей в „Жар-птица“ на Андрей Кайдановски, в главната роля в „Пер Гинт” на Едуард Клъг, както и в Skew-Whiff на Сол Леон и Пол Лайтфут и „Соло” на Ханс ван Маанен. Той също така танцува партии в пиеси от Харалд Ландер, Серж Лифар, Джордж Баланчин – като „Тема и вариации“, „Рубини“, „Симфония в C“ и „Валс на любовните песни“, Джером Робинс, Иржи Килиан, Нилс Кристе, Уилям Форсайт, Жан-Кристоф Майо, Бен ван Каувенберг, Иржи Бубеничек, Дейвид Доусън, Кристофър Уилдън, Уейн Макгрегър, Мартин Шлепфер и „24 прелюдии“ на Алексей Ратмански.

Гастролира в различни европейски страни. Многобройните му награди включват първи награди от конкурса „Серж Лифар“, Киев (2004), Tanzolymp, Берлин (2005), конкурс ÖTR, Виена (2007), златен медал от 25-ия международен балетен конкурс, Варна (2012), сребърен медал (юноши ) на Международния балетен конкурс на САЩ, Джаксън (2006) и специалната награда на Ballet Club Wiener Staatsoper & Volksoper (2006). Той е номиниран за наградата Benois de la Danse за 2011 г. за изпълненията си във филма на Уилям Форсайт The Vertiginous Thrill of Exactitude.

Билети онлайн и на касата на НДК, онлайн и в мрежата на ивентим.