Нино Луканов направи голямо дарение на Регионална библиотека „Захарий Княжески“

На 17 май 2022 г., в навечерието на 108-годишнината от рождението на оперния певец Борис Христов (18 май 1914 г.) дългогодишният актьор Нино Луканов, председател на Музикално общество „Борис Христов“ в Стара Загора, направи голямо дарение- записи с изпълнения на световния оперен бас на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.

Дарението получи Дарина Кондратцева, завеждаща отдел „Изкуство“ на библиотеката.

Благодарение на г-н Луканов, ние се сдобихме с много голям архив от видео и аудиозаписи от и за Борис Христов, – обясни г-жа Кондратцева. – Днес ние получаваме 186 компактдиска и 90 аудио касети.

Дарението е изключително ценно, защото е събирано от цял свят в продължение на много години. Любопитен факт е, че звукозаписна фирма ЕМИ е изпращала директно записи на г-н Луканов, за подпомагане на дейността на Музикално общество „Борис Христов“, което работи активно вече 27 години.

Много ценни са документалните записи. Някои от тях са цифровизирани и са на компакт дискове, други са на аудиокасети. В аудиозаписите е събрана цялата история на Музикално общество „Борис Христов“. Някои от тях са уникални и само в един екземпляр. Такъв е записът на първата сбирка от поредицата „Вечери с изкуството на Борис Христов“; Аудиозапис на първата среща на 29 февруари 1995 г. в Художествена галерия Стара Загора – „Вечер в памет на Борис Христов“, на която е присъствал и Старозагорският митрополит Панкратий. Запазен е и неговият глас; Две интервюта с Борис Христов – среща с почитателите му и с Пенка Касабова – сестрата на Гео Милев, изиграла огромна роля за по-нататъшната му певческа кариера; Разговор с братовчедката на Борис Христов и с неговия приятел Любомир Живков; Интервю със съпругата на Христов – г-жа Франка в нейния дом в Италия и т.н.

Според Нино Луканов, такъв пълен документален архив, посветен на Борис Христов няма нито една библиотека в България. Може би само Българско национално радио притежава повече аудиозаписи“, съобщи Дарина Кондратцева.

Освен пребогатия видео и аудио архив, г-н Луканов предаде и два каталога на CD– документални записи за и от Борис Христов. На всяко CD има поставен анотиран опис какво съдържа. Същото се отнася и за видео касетите.

Интерес представлява и дизайнът на обложките на дисковете.

При обработката на материалите библиотекарките откриват, че Джузепе Верди е написал и опера „Разбойници“. Оказва се, че Регионална библиотека „Захарий Княжески“ единствена притежава CD със запис на тази опера.

Това е второто дарение на Нино Луканов за библиотеката. На първото през м. юли 2020 г. той е предал 20 видеокасети с ценни записи, отново свързани с изкуството на Борис Христов. Към тях е имало и съответната техника за възпроизвеждане на записите.

Дарина Кондратцева благодари на Нино Луканов от името на цялата библиотечна институция и директора й Надежда Груева и му връчи Свидетелство за дарение.

На присъстващите библиотекарки г-н Луканов разказа любопитни случки от живота на Музикално общество „Борис Христов“ и спомени за срещите си с великия българин.

Росица Ранчева