Седмицата започва с кървава луна и пълно лунно затъмнение

От около 05:28 ч. утре сутрин до настъпването на деня ще могат да се наблюдават началните фази на пълно лунно затъмнение. Това съобщава Институтът по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория при БАН в страницата си във „Фейсбук“.

По думи на астрофизика от института Пенчо Маркишки, цитиран от БТА, затъмнението ще може да се наблюдава частично от България.

„Пълното лунно затъмнение ще се наблюдава от Западна Европа и от Централна и Западна Африка, като оттам то ще бъде видимо рано сутринта на 16 май (понеделник) преди залеза на Луната. От Северна Америка затъмнението ще бъде видимо в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно явлението ще може да се проследи от Атлантика, Южна Америка, югоизточните части на Тихия океан и Антарктика. От България ще наблюдаваме само началните частични фази на явлението“, обяснява той.

Астрофизикът посочва и кои най-забележителните моменти от затъмнението: „Началото на затъмнението от полусянката на Земята ще започне в 04:32:06 ч. българско време, но тогава все още няма да се забелязва съществена промяна в обичайният вид на пълния лунен диск. Просто яркостта в неговият ляв горен край ще започне леко да спада.“

Поне 100 години не е имало такова, следващите са през 2039 г. и 2392 година

Той уточнява, че началото на затъмнението от сянката на Земята ще бъде в 05:27:54 ч. и то ще бъде вече ясно забележимо. Пълната фаза ще настъпи в 06:29:05 ч., но у нас денят вече ще е настъпил и тя няма да бъде видима. Максималната фаза ще може да се наблюдава по-на запад, от 07:11:31 ч. до 07:53:58 ч. Краят на затъмнението от сянката на Земята ще настъпи в 08:55:10 ч., а на затъмнението от полусянката – в 09:50:53 ч.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 5 часа, 18 минути и 46 секунди. Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 3 часа, 27 минути и 16 секунди. Само пълната му фаза ще бъде 1 час, 24 минути и 53 секунди.

По думи на Маркишки в началото на затъмнението Луната ще бъде на височина 13° над югозападния хоризонт за наблюдател от София и на 10° за наблюдател от Варна. Яркостта на източният (левият) край на лунния диск ще започне да спада по-осезаемо с наближаването на първия контакт с плътната земна сянка в 05:28 ч. „Тогава за наблюдател от София Луната ще бъде на височина едва 5° над хоризонта, поради което е нужно да се избере място за наблюдение с нисък хоризонт в посока югозапад-запад“, обяснява специалистът. В момента на залеза на Луната в 06:05 ч. за София близо половината от нейния диск ще бъде вече покрит от земната сянка. Поради настъпващата дневна светлина обаче, затъмнената част на лунния диск няма да се наблюдава добре до залеза на Луната, пояснява той.

С телескоп или бинокъл може да се види и клъстерът „Пчелен кошер“, наброяващ 1000 звезди

За Източна България условията ще са по-неблагоприятни, защото например за Варна Луната ще залезе в 05:44 ч. – само 16 минути след началото на затъмнението от земната сянка. Слънцето ще изгрее за Варна също в 05:44 ч.

БТА съобщава също, че това е първото пълно лунно затъмнение за 2022 г. То ще обагри Луната в червено, като от Земята тя ще се вижда в ярка бронзова светлина. От София частично затъмнената Луна ще може да се наблюдава от около 05:40 ч. В района на столицата Слънцето ще изгрее в 06:04 ч., така че около половин час по-рано затъмнената част от лунния диск ще бъде все още добре видима.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което Луната напълно или частично от сянката на Земята. То настъпва, когато Луната навлезе в сянката на Земята, тоест Слънцето, Земята и Луната трябва да лежат на една права линия. Това се случва при пълнолуние.

Майското пълнолуние е популярно сред народите по света с различни названия, свързани с природните промени на Земята. В Северна Америка индианските племена наричат явлението „Луна на цветята“, защото през май традиционно в Северното полукълбо цъфтят полските и градински цветя. В англосаксонската традиция пълнолунието се свързва с млякото, тъй като през май кравите се доели по три пъти на ден и давали най-много мляко.