Нова експозиция „Спомени от бащината къща“ откриха в РИМ

На 14 май 2022 г., по време на Европейската нощ на музеите и галериите, на ІV експозиционно ниво на Регионален исторически музей (РИМ) Стара Загора беше открита нова веществено-документална изложба „Спомени от бащината къща“. По-голямата част от експонатите са дарения през последните пет години, сподели главният уредник Райна Антонова.

Посетителите могат да видят вещи от градския  и селския бит в региона, дрехи на хай-лайфа и от ромската общност, документи за първите чествания на Деня на детето през 30-те години на миналия век.

Специално място е отделено на учебни материали и документи от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“, която преди броени дни тържествено отбеляза своята 100 – годишнина. Отделено е място и на военните, които са част от обществения и културен живот на Стара Загора.

Специално място е отделено на дарението на наследниците на един от кметовете на града Сава Казмуков (1858-1936), който въпреки задълженията си като кмет и адвокат е отделял голямо внимание на обществения и културния живот в града. Благодарение на него е учредена Градската библиотека. Малко хора знаят, че в неговия дом през 1923 г. се ражда идеята за създаване на опера в Стара Загора. Сред експонатите са още документи и писма, които са с подписа на Алеко Богориди, първият областен управител на Източна Румелия.

Освен познавателен, изложбата има и сантиментален характер, който връща по-възрастните посетители назад във времето – в детството, младостта и зрелите години.

Росица Ранчева