Стара Загора научи подробности за „Кметът на София -инж. Иван Иванов“

На 05 май 2022 г. в една от залите на Художествената галерия на Стара Загора фондация „Трейс за хората“ представи книгата „Кметът на София – инж. Иван Иванов. Автор е журналистът Станислав Колев.

Почти всички сме чували по нещо за този голям българин, визионер и професионалист. Но по познат български тертип, малко почитаме хората, които за преобръщали съдби и животи от добро към добро. В София, която инж. Иванов е управлявал 10 години – от 1934 до 1944 г. дори няма паметник или паметна плоча, а някаква малка квартална уличка. В този ред на мисли, обемистият труд на Станислав Колев е не само реверанс към личността на човека, променил облика на столицата, но и предизвикателство към днешното поколение да уважи и продължи делото му.

Единствено за читателите на Dolap.bg Станислав Колев даде интервю:

Господин Колев, какъв беше поводът да се отдадете на написването на биографичната книга, посветена на кмета на София инж. Иван Иванов?

Работейки върху първата си книга „София от първия трамвай до последната спирка на метрото“, която е история на софийския градски релсов електрически транспорт от 1889 г. насам, минавайки през историческите периоди на развитието на софийските трамваи, нямаше как да подмина един 10-годишен период, в който кмет на София е инж. Иван Иванов. Зачетох се, разтърсих се да видя какво е писано за него. Има един прекрасен филм на Адела Пеева – „Кметът“ . Намерих биографичен очерк на историчката Илинка Бояджиева и само толкова. Всичко останало са статии , преписани една от друга, в Интернет. Започнах да изучавам всички архивни документи, запазени в Държавния архив, библиотеките и други източници. Оказа се, че всички текстове страдат от неточности.

Стана ми интересно и в продължение на година и половина изследвах документите, говорих с внучката му, която за съжаление няма никакви спомени. И трите му дъщери са починали отдавна.

Той е имал пълна прозрачност на работата си. Държал е пред обществото да се знае всичко, което той и екипът му са вършили. Непрекъснато в списание „Сердика“, което той издава от Общината, се публикуват отчети, намерения, проекти и т.н.

Когато ми се оформи цялата картина, разбрах, че това е изключителна личност, достоен човек, отдаден на града и влюбен в него, мечтател, който знае как да осъществява мечтите си.

Роден е в Сливен преди 130 години. Живял е там в детските си години. Баща му бил офицер и често са сменяли местоживеенето си. От Сливен го местят в Стара Загора. Тук Иван Иванов учи 5-6 години, след което семейството се установява в София. В спомените си той разказва за празненство в днешния парк „5 октомври“ край Руския паметник. Учи две години в кадетско училище. Не му пасва военната кариера и заминава за Мюнхен. Там завършва хидроинженерство в Кралската баварска политехника. Когато се връща в България, започва работа в общината и започва да сбъдва мечтите си.

Какво от многоликата му дейност и до днес е в служба на хората?

Главно с две неща: Той е строил Рилския водопровод. Той го проектира, той ръководи изграждането му, като директор на предприятието , той осигурява максималното му използване. И досега 20% от водата, която захранва София днес, идва от Рила. Тогава той е осигурил вода за 50 години напред.

През 1934 г. е назначен за кмет на София. Тогава не са избирани, а назначавани от царя. Следват 12 правителства и никое не го сменя, докато идва народната власт през 1944 г. Бил е безпартиен и никога не е принадлежал на никоя партия.

За изминалите 10 години от неговото кметуване в София се откриват Ректоратът, Съдебната палата, Банката, Министерство на вътрешните работи, строят се жилища за малоимотни и бедни хора, построява се първата лятна къпалня „Мария Луиза“, въвежда се първото модерно административно обслужване на гражданите в общината, създават се десетки големи и малки придобивки по примера на западните напреднали страни. Поканва градостроителя Адолф Мусман и със закон на Народното събрание се приема планът Мусман за развитие на столица за следващите 20 години. Поради началото на войната това намерение не е реализирано.

Мечтата му е била София да бъде град-градина. Негова е заслугата за Южен парк, Западен парк, Северен парк,част от градоустройствения план на Мусман. Но освен центъра на града,

той озеленява и крайните квартали.

Любопитна е организираната от Столична община програма, наречена „Гостоприемна София“, която предвижда следното: всички жители на България, които желаят да посетят столицата, да разгледат забележителностите й ,получават намаление в БДЖ, в хотелите, в киното, намаление в банята…Тази инициатива довежда до увеличаване на приходите на хората в обслужващата сфера в София, музеите, театрите за да може достъпът до култура да е максимално улеснен.

По негово време чужди журналисти пишат, че София е по-чиста столица от Прага. Не е имало хартийка, фас или кибритена клечка по улиците.

Това са делата му. А какъв човек е бил инж. Иван Иванов?

Чист, скромен, упорит, никога не се е самоизтъквал. С една кметска заплата, която надали е била висока, единственият негов имот е къща, която и досега стои на бул. „Евлоги Георгиев“ до Полското посолство, която е построил 10 години преди да стане кмет, със заеми. Нито е имал лека кола, нито вила в Чамкория.

Софианци, а и българите като цяло, отдават ли дължимото му уважение?

Инж. Иван Иванов не е неизвестна фигура, но чак сега, общинските съветници били решили да паметник, който да се издига до метростанцията на Стадион „Васил Левски“. Там, до игрище „Юнак“ навремето се открива Рилският водопровод.

Реших, че тази личност има потребност от по-пълна биография, от по-голямо изучаване, да бъде запазена за поколенията паметта и почитта към него.

Въпросите постави Росица Ранчева