Утре вечер се провежда Европейската нощ на музеите

Осемнадесетото издание на Европейската нощ на музеите ще се проведе на 14 май 2022 г., в навечерието на Международния ден на музеите.

Европейската нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.

Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива през 2022 г., изготвена от дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата, включва: тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви и специални събития, посветени на Нощта.

В инициативата ще участват общо 69 държавни и общински музеи и художествени галерии и техните филиали от 24 области в страната.

Националната програма може да изтеглите от сайта на Министерството на културата, в раздел „Новини”.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.

Dolap.bg