Няма почивен ден за Изкуството на артистите от Държавна опера-Стара Загора

На 14 май /събота/ балерините и балетистите на Държавна опера-Стара Загора ще участват в две събития, на които основен организатор е Община Стара Загора.

В 16,30 ч. на сцената в Парк „Артилерийски” е първото участие на талантливите млади артисти от балета, които ще се включат в програмата на първия по рода си спортен празник за тийнейджъри „SporTeen Day”.

От 21,00 часа в Лапидариума на Регионален исторически музей всички посетители на събитията в програмата на  Европейска нощ на музеите могат да се насладят на 30-минутна програма на Балета на Държавна опера-Стара Загора, която включва откъси от балетите:

  1. Розово Адажио от Спящата красавица – Аврора – Анелия Димитрова; кавалери – Каито Такахаши, Джоузеф Райт, Джоузеф Пеналоза, Фиорди Лоха
  2. My way /Sinatra/ – Фредерико Пинто
  3. Испански танц от Лебедово езеро – Ивелина Николова, Ромина Славова, Богдана Сергеева
  4. Young at heart /Sinatra/ – Анелия Димитрова, Фредерико Пинто
  5. Гето – дует равин и Душа – Кармен Демирташ, Каито Такахаши
  6. Гето – Финал – Равин и Душа:Каито Такахаши, Кармен Демирташ; Приятели:Фиорди Лоха, Ивелина Николова, Джоузеф Райт, Богдана Сергеева; Равини: Джоузеф Пеналоза, Калин Любенов, Андреас Лабнър; Сара и Давид:Анелия Димитрова, Фредерико Пинто

В 19,30 ч. в Музея на 4то ниво са изпълненията на трио „Арте +” съставено от музиканти от оркестъра на Операта.

А вечерта от 19,00 ч. в залата на Операта е камерният концерт „Полски пътешествия” -посветен на  Годината на полския романтизъм. Сопраното Анна Дитри-Калудов и виртуозният полски пианист Роберт Марат ще представят красивите песни на Фредерик Шопен (1810-1849), Станислав Монюшко (1819-1872), Владислав Желенски (1837-1921), Ян Карол Гал (1856-1912), Станислав Невядомски(1859-1936), Мечислав Карлович (1876-1909) с текстовете на Адам Мицкевич, Зигмунт Крашински, Стефан Витвицки и Леополд Стаф, както и избрани пиеси за пиано от Фредерик Шопен (Етюди из оп.10, балади, валсове, полонези….). Концертът „Полски пътешествия” е част от бутиковата серия „Музика без граници”, която в своите последни издания все повече се обогатява и с впечатляващо международно участие.