Над 2000 старозагорски абитуриенти се готвят за ДЗИ

До определената дата 2013 абитуриенти от училищата на област Стара Загора са заявили желание да участват в първия задължителен Държавен зрелостен изпит (ДЗИ). Това съобщи за Dolap.bg Милена Йолдова -Стоянова вр.и.д. „началник“ на Регионално управление на образованието (РУО) Стара Загора. Изпитът по Български език и литература ще се проведе на 18 май 2022 г. Точната бройка на допуснатите ученици ще стане ясна на 17 май, тъй като някои от тях може да не са издържали успешно поправителния изпит.

Тази година е по-различна при провеждане на втория държавен изпит на 20 май 2022 г.- каза Йолдова.- Учениците, които се обучават по профилиращи предмети избират избират да се явят на профилираната подготовка. На същата дата, учениците, обучаващи се в професионални гимназии, ще полагат изпита за професионална квалификация по теория, който ще се зачита като втори държавен зрелостен изпит“.

Според г-жа Йолдова със заповед са разпределени училищата за провеждане на матурите. Всички са обезпечени с необходимия брой квестори и всичко необходимо за най- спокойно протичане на изпитите.

Росица Ранчева