Как и къде математиката и българския език са в приятелство – питайте славейковци!

Учители и ученици от 2 столични училища /104 ОУ”Захарий Стоянов” и 93 СУ”Александър Теодоров-Балан”/  и от ОУ”Климент Охридски” гр.Видин бяха на посещение във 2 ОУ”П.Р.Славейков” в рамките на проекта на Министерството на образованието „Иновации в действие”. „Вече трета година участваме в този проект, което за нас е привилегия, гордост и невероятно обогатяване” – с тези думи директорът домакините Милена Желязкова приветства своите гости на 12 май /четвъртък/ в 13,30 ч. в Актовата зала на училището.

Две сърцати  учителки Стефка Кочева и Дида Мирчева /преподавател по български език и литература/ представиха оригиналния, сътворен от тяхното сътрудничество урок „С универсалния език на математиката към уникалния език на литературата”.  Урокът е част от реализираните вече няколко поредни инициативи на Клуб „Енигма“ -създаден и се реализира от Стефка Кочева – старши учител по математика и учениците от V д клас. Проектът „Енигма” се осъществява в период на две учебни години – 2021-2022 и 2022-2023. Иновацията включва Проектно-базирано обучение в часовете по математика ООП. След всеки раздел са предвидени часове, в които се създават индивидуални или групови проекти свързани с изучената тема. Създават се като краен продукт – изложби, видеоклипове, електронни книги и комикси. До момента са реализирани четири проекта – два индивидуални „Майнкрафтско селфи“, „Математически комикс“ и два групови „Пъзел от дроби“, „Футболна звезда“.

„С универсалния език на математиката към уникалния език на литературата” бе урок, който държа в напрежение чрез  хитроумно измислени задачи и 4-те отбора на учениците от 5 „д” на домакините и неформалният отбор учители и ученици-гости. Петокласниците бяха разделени на 4 отбора и решаваха общо 8 казуса от математиката и българския език, поставени чрез повествованието на приказката „Котаракът в чизми”.

Първи казус: Котаракът ще лови зайци, обаче?! Къде са зайците?! Те се крият в пасбището, което има най-голяма площ. Ха, решавайте сега намиране на лице на всякакъв вид правоъгълници и трапец-и!

Втори казус: За да спре каретата на царя, котаракът трябва да реши кръстословица. Да напише

  • Антоним на думата шум
  • Название на неличните глаголни форми
  • Пароним на думата мярка
  • Синоним на думата прах…..

….И….да получи отвесно името на автора на приказката!

Всички 8 задачи по математика и български не бяха никак, ама никак лесни и леки, обаче умните петокласници ги решаваха /и решиха/ разпалено и доведоха приказката….до сватба! Тоест имаше хепиенд за приказката и победител-отбор с името „Атина” с 34 точки и само с половин точка след него . отбор „Струна невяста”. Отборите сами си бяха измислили имена на литературни герои, останалите два бяха Чавдар войвода и Зевс.

В края на урока будните славейковци бяха приветствани от Станимира Димова, началник отдел „Образование” в Община Стара Загора и от инспектора по БЕЛ в Регионален управление по образованието Иван Желязков. На урока присъства и Диана Димитрова, инспектор по български език и литература в РУО.

Петокласниците, на училище в този ден от ранни зори, излязоха от открития урок почти в 15 часа, обаче – усмихнати и доволни от представянето си. Те наистина се справиха чудесно и то в екипна работа – с всички поставени задачи. Защото имаха и пример пред себе си – две прекрасни в своите си предмети учителки, които също в екип, сътворяват един различен, провокативен и безкрайно интересен за децата урок. По два толкова основни и така различни предмета, стълбове на всяко стабилно познание – математиката и българския език.

След урока гостите бяха специално поздравени от преподавателя по литература и история във 2 ОУ Йордан Пеев , който е известен поет. Той чете вдъхновено от своите стихове за любовта, за Родината, за живата историческата ни памет, за спорното ни, но все пак единствено време – тук и сега.

Екип на Долап.бг