В празник на Стара Загора се превърна Панорамата на професионалното образование и кариерното ориентиране

На 13 май 2022 г.от 10:00 ч. до 19:00 ч. и на 14 май от 10:00 до 13:00 ч. в Стара Загора,  на бул. „Цар Симеон Велики“ между пресечките с бул. „Митрополит Методий Кусев“ и бул. „Руски“ се провежда 10-то издание на Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране . Събитието се провежда паралелно във всички общини на област Стара Загора. Организатори са Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя и Център за подкрепа за личностно развитие.

Гости на форума при откриването му  бяха Иванка Сотирова – зам.кмет образование, здравеопазване и социални дейности на община Стара Загора, Любомир Желев -зам.областен управителна област Стара Загора, Милена Йолдова -Стоянова – вр. и.д. „началник“ на Регионално управление на образованието (РУО), Иванка Петкова ст. експерт по професионално образование и обучение при РУО, Валентина Бонева- председател на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата към Общински съвет Стара Загора, Ваня Михайлова -общински съветник, Олег Стоилов -председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, Стоянка Цачева – от Кариерен център при Тракийски университет. Сред присъстващите бяха директори и преподаватели на училища, много ученици и родители.

Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучението в учебните заведения в област Стара Загора, за новостите в професионалното обучение, както и за нуждите на бизнеса в региона.

В панорамата участват Тракийски университет, ПГ по облекло и хранене „Райна Княгиня”, ПГ по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров”, ПГ по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски”, Спортно училище „Тодор Каблешков“, ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер”, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”, ПГ по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев”, ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Средно училище „Христо Ботев“, Средно училище „Иван Вазов“, Национална ПГ по ветеринарна медицина „Иван Павлов”, ПГ по електроника „Джон Атанасов” и Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ и Център за кариерно ориентиране при Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора.

Панорамата откриха мажоретките и фанфарната музика на 100-годишната Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“. В концертната програма участваха още Вокална студия „Траяна глас“ с ръководител Лиляна Дойчева и Ансамбъл „Траянци“ с ръководител Росица Георгиева при Център за подкрепа на личностното развитие.

Тази година за първи път панорамата се обогати и със шествие на представителни групи от училищата, участващи в събитието.

Десетата Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране откри г-жа Иванка Сотирова:

За десети път създаваме предпоставка да улесним избора на младите хора, завършващи основно образование – седмокласниците и техните родители да направят верния избор към бъдещата професия. Това издание поставя нов прочит на идеята, защото все повече училища се включват, някои от които за първи път. Това прави интереса много голям.

Сигурни сме, че колегите от всяко професионално училище са направили най-добрата инвестиция, за да покажат по най-добрия начин всичко ново, което са постигнали за последните години. Особен интерес се предизвикат двигателните устройства, които ще се движат днес и утре по ларгото на Стара Загора. Хубаво е, че бъдещите гимназисти ще имат възможност да се запознаят с програмите на всяка професионална гимназия и да направят верния информиран избор.

Всички ние сме заинтересовани от развитието на професионалното образование, защото развитието на държавата, на областта и на град Стара Загора се нуждаят все повече от специалисти -професионалисти, които са нужни за бизнеса.

Благодаря на всички бизнес- структурите, които подпомагат различните професионални училища като им създават възможност и за стаж и развитие на професионалните им умения.

Пожелавам Панорамата да се превърне в прекрасен празник за целия град.

На добър час на всички, които ще изберат своята бъдеща специалност и училище. На представителите на училищата – да получат най-много аплодисменти и желаещи да се влеят в редиците им!“- каза зам.кметът.

С гордост Регионалното управление по образованието е партньор при организирането и провеждането на професионалната панорама – каза Милена Йолдова.- Самият факт, че това е десето издание показва, че това събитие е затвърдило своята позиция, има своята значимост и необходимост-. по образование. Всички ние сме горди, че толкова много училища ще представят своите професии и специалности. Макар крачките да са бавни и трудни, ние отчитаме напредък точно в професионалното образование и обучение. От мое име и от името на екипа на РУО пожелавам успех на всички участници“, -пожела Милена Йолдова-Стоянова.

Областната панорама на професионалното образование и кариерно ориентиране, която е уникална за България, става всяка година все по-ефективна, по-мащабна и по-полезна, за да могат учениците, заедно със своите родители да направят информиран избор за бъдещото си образование и професия. Увеличеният брой фирми, които подкрепят Панорамата и които активно участват в нейното организиране и провеждане, показва засилващия се интерес и роля на професионалното образование за развитието на икономиката на Старозагорския регион, особено в тази сложна международна обстановка.

Пожелавам на преподавателите здраве, енергия и ентусиазъм за изпълнение на тяхната много важна и отговорна мисия. На учениците – успешно усвояване на знанията и уменията и успешно дипломиране. Старозагорският бизнес, който заема водещи позиции в националната икономика Ви очаква. Пожелавам успех на Панорамата, която наистина се превърна в общоградски празник. Бъдете здрави!“ – каза Олег Стоилов.

Скъпи зрелостници, първият „Зелен университет“в България – Тракийският университет Ви чака, каза в приветствието си Стоянка Цачева.- Вие днес първи ще научите, че тази година ние имаме държавна поръчка за 115 първокурсници, които ще се обучават в сферата на IT-технологиите.

Заповядайте в университета, който обучава студенти във всички сфери от земята до трапезата, от общественото здраве, здравето на животните и екологията.

Тракийски университет е специализиран в областта на агросигурността, агроенергетиката и енергийната сигурност. Затова той е университет на бъдещето и Ви очаква!“

В елегантните павилиони изобретателните ученици и учители представиха по най-атрактивен начин чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, демонстрации и други, професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в учебните заведения, както и новостите в професионалното образование.

За трета поредна година се провежда паралелно и Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която се радва на голям интерес от страна на ученици и родители. В нея се включват училищата от област Стара Загора, Тракийски университет и представители на бизнеса от региона, които чрез видеа представят професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в образователните институции, и потребностите на пазара на труда в региона. Видеата са публикувани на Фейсбук страницата на събитието- „Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране“.

Росица Ранчева