„Сън в лятна нощ“ се превърна в културното събитие за сезона

Прекрасна изненада поднесе на почитателите на Мелпомена трупата на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора с премиерата на комедията на Шекспир „Сън в лятна нощ“. Приятно и похвално е, когато писаната преди 400 години пиеса, позната по целия свят и поставяна многократно на всички уважаващи се сцени (в т.ч. и на старозагорската преди 20 години) е „прочетена“ по нов начин, открити са нови движещи сили и акценти, вкарани са нови изразни средства и действащи лица.

Представлението те грабва още с първите тактове на оригиналната музика, композирана от Христо Намлиев, от напълно освободената сцена от всякакви бутафории и превърната в огромна спалня, на която (всеизвестен факт е) се решават 99% от любовните, семейните и световните проблеми. Ефектът от сценографското решение се допълва от изключително ефектните костюми – дело на Николина Костова -Богданова – модерно мислещ визуален артист . Явно за режисьорката Елена Панайотова, която е направила и сценичния вариант, най-важен е актьорлъкът, сриване на бариерата сцена-публика, заразяването с чувствата на героите, които представят една метафизична, магическа, красива и желана приказка за любовта, във всички нейни измерения и проявления. Елена Панайотова обяснява тази любов:“ от трезвото блаженство, през увлечението от пръв поглед до неконтролируемата еротична страст на безумно влюбения. Както и най-абсурдната от всички страсти, тази към театъра – единственият сън, който не може да се забрави“.

Минута след началото се втурват актьорите. Само трима-четирима от всичките над 30 участници, са по- зрели и опитни. Другите са деца и млади хора. Възхитителни. Пленителни в своята отдаденост, в невъзможността да живеят без да обичат и да бъдат обичани. Прекрасни, темпераментни, запомнящи се са Лизандър на Николай Владимиров и Деметрий на Георги Нождлев, Хермия на Мария Пенчева и Елена на Тони Тончева, Хиполита на Светла Тодорова и Тезей на Жоро Райчев, Титания на Миленка Сотирова и Оберон на Александър Бориславов.

Всъщност героите условно са разделени на три свята: магичният свят на елфите и феите, светът на благородниците и кастата на майсторите. В (обувките) на елфите и феите влязоха балетисти от Балета на Държавна опера Стара Загора и деца от театрални студия , ръководени от актьори на ДТ „Гео Милев”. Те, така да се каже, бяха паркетните между героите, подпомагаха ги в битките, закриляха ги, когато беше нужно. Сред благородниците бяха изградени класическите любовни триъгълници – той-той-тя, тя, тя- той, любов от пръв поглед, намеса на свръх сили – за едните, свободна любов за другите, химия, която така замъглява разумът, че не виждаш кой те държи в обятията си – нормален мъж или такъв с глава на магаре…

Сред пленителните образи бяха майсторите Димитър Митев – Клина (дърводелец), Красимир Ненков Талашко ( столар), Цветомир Черкезов – Кросното тъкач), Илчо Димитров – Пискуна кърпач на духала), Мария Енева – Носльо (медникар) и Велин Величков – Комара (шивач). Това са хора от народа, които след като приключат с работния ден, отиват на репетиция, за да подготвят представление за сватбата на княза. Те са от рода на днешните самодейци, влюбени в театъра и готови на живот и смърт да направят всичко възможно и невъзможно, само и само да изиграят театралната постановка. (Явно няма нищо ново под слънцето).

И така близо два часа, които преминават на един дъх, с много настроение, фантазия, прожекции, музика се представя мега спектакъл, като на сън, сред облаците, с участието на артисти, балетисти и деца. Още две имена трябва да спомена – на Ромина Славова, на която е хореографията и на пакостливия дух Пък или Робин, пресътворен от уникалната Илина Илиева. Това дребничко „нещо“ е гигантски талант, който всъщност „дирижира“ събитията по време на „съня“, променя съдби и ситуации. Може би Уйлям Шекспир е написал тази роля именно за Илина?!!

Всъщност, това, което видяхме в „Сън в лятна нощ“ е съвсем нова визия на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора – модерна, мащабна, естетска, провокативна, желана, многообещаваща, без никакви компромиси. Тя пролича дори в дребните наглед неща – цветен плакат, елегантна цветна дипляна, ново отношение дори на разпоредителите, при посрещане и изпращане на зрителите. За първи път след края на премиерата бяха връчени от новоизбрания директор на трупата Светла Тодорова плакети с образа на „Гео Милев“ на четирима участници в спектакъла – дебютантите Тони Тончева и Красимир Ненков, Николай Владимиров, гост-актьор и примабалерината Ромина Славова.

„Гео Милев е велик модернист, който е гледал в бъдещето. Пожелавам Ви успехи на сцената с поглед в бъдещето“- каза в приветствието си към наградените Светла Тодорова.

Два дни преди премиерата, по време на брифинг, г-жа Тодорова направи заявка ДТ „Гео Милев“ да стане No 1; Заедно с другите два института в града – Операта и Кукления театър да се интегрират творчески и за създават културни събития, за които да пристига публика с автобуси от столицата и страната; Голяма част от репертоара да бъде насочена към изучаваните заглавия в училищата, но представленията да се предлагат така, че да предизвикат интереса на учениците.

Следващото заглавие, което ще се работи в театъра е „Суматоха“ от Йордан Радичков, което също се изучава в училище, както и „Сън в лятна нощ“. За Есенните литературни дни театърът ще подготви представление, посветено на Гео Милев – патронът на храма на изкуството.

На добър час на всички, които с душа и сърце участват в бялата магия, наречена театър!

Росица Ранчева