Елегантен Празничен концерт на възпитаниците на НУМСИ „Христина Морфова“

Елегантен Празничен концерт на възпитаници на НУМСИ”Христина Морфова” и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора се състоя на 11 май на сцената на Операта.

Програмата бе подбрана и подредена от възпитаниците на училището, сега студенти в НМА”Проф.Панчо Владигеров” – Симон Павлов и Георги Белчев. Младите диригенти са в класовете на  проф.Ивайло Кринчев /Георги Белчев/ и Григор Паликаров /Симон Павлов/. И двамата млади таланти бяха най-изявените ученици в класовете по пиано в НУМСИ, лауреати на много национални и международни клавирни конкурси.

От вокалните класове по класическо пеене се изявиха Божидара Георгиева, Гергана Тодорова, Полина Пчеларова, Пресиян Кисьов, Божидара Георгиева /приета вече за студент по класическо пеене в Universität für Musik унд darstellende Kunst Wien (MDW)  Държавната консерватория във Виена/. Специални овации получиха инструменталистите Димитър Гайдаров /флейта/, ученик на проф.Георги Спасов от Националната музикална академия, пианистката Михаела Иванова, саксофонистът Добромир Добрев.

Дипломи за високи художествени постижения и специални заслуги за участието си в патронния празник на училището получиха всички участници в концерта, а двамата млади диригенти получиха дипломите си от директора на НУМСИ Красимир Къшев.

Богатата програма за празника на училището ще продължи до края на месец май.

На 13 май от 10 часа, на бул.”Цар Симеон  Велики” в близост до сградата на Общината в рамките на  Панорама на професионалното образование в Стара Загора – НУМСИ „Христина Морфова” ще се представи със специална рекламна брошура за възможностите за обучение и развитие на таланти. От 18 часа ще има концерт на открито пред рекламна палатка на училището.

„НУМСИ не е просто образователна институция, то е културен институт със собствена продукция. Неговите възпитаници са на сцена още от стъпването си в училище. Заедно с Държавна опера-Стара Загора създадохме няколко уникални музикъла с участието на наши възпитаници . Така ще бъде и занапред. От 27 май започва подаването на документите на новите ученици, а на 13 и 14 юни ще са приемните изпити. Очакваме от 15 септември новите ученици -бъдещите звезди на операта, балета и класическата музика” – сподели след концерта Красимир Къшев, директор на НУМСИ”Христина Морфова”.

Уляна Кьосева