Бургаската библиотека-Център за съвременно изкуство стана Библиотека на годината 2021

Наградата „Библиотека на годината 2021“ бе присъдена на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас. Тя бе връчена на нейния директор Яна Кършийска.

Организатор на конкурса е Българска библиотечно-информационна асоциация. Събитието по връчване на годишните награди се проведе в София на 11 ма-денят на светите братя Кирил и Методий, който е и професионален празник на библиотечните работници.

Основаната през 1888 г. Бургаска общинска библиотека, която от 1893 г. се помещава в дюкяна на Чапкъноглу, разположен на днешната улица „Св. св. Кирил и Методий“, след 133 години се завръща на същата улица в новопостроения ѝ дом, благодарение на Община Бургас, представлявана от кмета на града – г-н Димитър Николов с името Център за съвременно изкуство и библиотека. Новата сграда позволи библиотечният фонд да се обедини и библиотеката да придобие онзи европейски облик, така необходим за всеки град, уважаващ и почитащ духовността и знанието.

В исторически план библиотеката е претърпяла стотици премествания, десетки обещания за единение до историческия 1 април 2021 г., когато не „на шега“, а реално… Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас се сдоби с така бленуваното обединение – обединението на духовността, книжовността и стремежа към познание в единен сграден фонд. Имотът се намира в зона с публични функции, с висока обществена значимост за Бургас. Разположен е на около 100 м от морето и от центъра на града, между улиците „Средна гора“, „Св. св. Кирил и Методий“ и „Оборище“.

Много доброволци, жители и гости на Бургас подпомогнаха пренасянето на фонда от четирите стари сгради в новата. Акт, който поражда възхита и показва значимостта на знанието и книгите за жителите и ръководните органи на града.

Дали е съвпадение или обрат на съдбата, но в периода, когато библиотеката се помещава на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, е отворена всеки делничен ден от 8.00 до 11.00 ч. преди обяд и от 13.00 до 20.30 ч. след обяд, а в празнични дни от 14.00 до 18.00 ч. И днес, една от световните тенденции за определянето на библиотеката като библиотека от четвърто поколение е факторът, свързан с работното време, което трябва да бъде съобразено с читателската необходимост.

Това беше причината от 1 юни 2021 г. да се въведе удължено (16-часово работно време) от 8.00 до 24.00 ч., включително събота и неделя. Атмосферата, която цари в новия дом на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас, създава усещане за защитеност, като са реализирани всички необходими изисквания, свързани с комфорта на съвременния читател – компютри, лесен достъп до литература и научни публикации, удобна мебелировка. Зоните за групова и индивидуална работа са оборудвани с пуфове, меки кресла, дивани, ергономични столове и бюра. За най-малките библиотечни ползватели са обособени места, синхронизиращи пъстротата и очарованието на техния мироглед.

Според Манифеста на ЮНЕСКО за публичните библиотеки …Обслужването в тях трябва да бъде физически достъпно за всички членове на обществото. То изисква добри библиотечни сгради, съвременни условия за четене и учене, както и съответни информационни технологии и работно време, удобно за ползвателите…

В днешния забързан ден, когато всеки миг е ценност, а достъпът до качествена и достоверна информация е необходимост, подобни пространства, в които да четеш на спокойствие и в късните часове, са вече факт.

Изградената модерна библиотека отговаря на изискванията на съвременния читател и носи в себе си усещането за свобода, простор и вдъхновение. …Съчетанието между кестеняво кафяво и зелено помага да се създаде специфичната атмосфера…, която поражда онова усещане за защитеност. Красивите, открити, модерни и осветени пространства позволяват на всеки читател и гост на библиотеката да се разходи, да прелисти книгите в нея и да направи своите открития. Тук всеки може да намери себе си – дали в допира и мириса на старопечатните книги, потапянето в интерактивния океан с добавена реалност, решаването на викторини на магичния под, гледането на куклен театър, срещата с любими книги, слушането на музика за душата, свиренето на пиано или още хиляди чувствени възприятия. Безвремието в библиотеката е неизмеримо, защото прекрачвайки прага на подобна институция, човек има цялото време на света да опознае себе си, чрез скритото познание в библиотечните документи, разположени на четирите етажа.

Със своя уникален дизайн, библиотеката трудно може да остане незабелязана. Общата ѝ площ възлиза на 3941 квадратни метра и разполага с четири етажа – един подземен и три надземни, от които всички са достъпни за посетители.

Изградена в по-голямата си част от стъкло, както отвътре, така и отвън, новата постройка е осеяна със стотици думи, които вдъхновяват или просто ни карат да се усмихваме като мотивират деня ни – Библиотека, Солидарност, Духовност, Знание, Море, Бургас, България, Слово, Мъдрост, Култура, Древност, Творчество, Букви, Небеса, Устрем, Азбука и много други. Изписаните надписи на стъклената фасада са по идея на Бургаската писателска общност и са предложени от културни дейци, гости и граждани на Бургас, като всеки предлага вдъхновяваща дума, която да допълни архитектурната идея…

Автор: Яна Кършийска

Публикувана: бр. 4-5, октомври 2021

Виртуална разходка в Библиотеката, в която е разположен и Център за съвременно изкуство https://virtualwalk.mal-burgas.com/

От началото на тази година впечатляващият фонд на Централната източноевропейска онлайн библиотека CEEOL /Central and Eastern Еuropean Оnline library/ вече е достъпен на територията на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ гр. Бургас.

Централната източноевропейска онлайн библиотека предлага високоспециализирана и изчерпателна колекция от пълнотекстови индексирани документи в областта на публикациите по хуманитарни и социални науки от и за Централна, Източна и Югоизточна Европа. Включва индексирани и архивирани списания, електронни книги и сива литература на над 50 езика.

Базата от данни е достъпна през IP адреса /на територията/ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ гр. Бургас на адрес:

https://www.ceeol.com/

Любопитно:

Ярко червена телефонна кабина, подобна на тези, превърнали се в символ на Великобритания, е част от интериора на новата бургаска библиотека.

Тя е поставена в отдел „Изкуство“ и не е само интериорно решение, а пространство със специално предназначение. Там служителите на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ и посетителите ще могат необезпокоявано да провеждат телефонните си разговори, за да не пречат на останалите читатели. Кабинката е шумоизолирана. Така посетителите могат да се уединят, за да проведат разговор дискретно и без да се налага да напускат библиотеката.

Освен че е атрактивна и с висока визуална стойност, телефонната кабина има символично значение като нещо старо и ценно, “преродено“ за нов живот сред безценните и непреходни книги и модерните технологии.

  • На приземния етаж на сградата се намира Рецепцията, където любезните служители ще ви ориентират и насочат къде да намерите вашите книги.

Детският отдел се намира на втория етаж. Там се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Заради приятния и пъстър интериор, залата прилича на приказен кът. Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място не само за четене, но и за игри.

Там е и Z space стената. Тя е истинско бижу, когато става въпрос за Виртуална реалност, 3D  и интерактивност, тъй като предлага три нива на възприятия на представеното съдържание. Затова и тя е сред най-актуалните устройства за иновативно обучение по STEM дисциплини. IT специалистите на библиотеката ще демонстрират част от възможностите на модерната технология, като холограмни изображения и добавена реалност.

Z space стената е закупена основно с образователна цел. Тя ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. Z space стената в библиотеката разполага и с пълната общообразователна програма на МОН – уроци по всички предмети от 1 до 12 клас. Видео уроците са в 3 D  формат. Софтуерът mozaBook, който също е наличен, позволява да се разшири учебният инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации.

В детския отдел на ет. 2 е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език на различна тематика и със състезателен характер. Има и приложения за деца със СОП.

Също на 2 етаж се намират просторно кафене и магазин.

На 3 етаж е „Заемната за възрастни“, едно от най-посещаваните места в Библиотеката. Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация. Те са класифицирани в различни отдели на знанието – наука, философия, психология, религия, обществени науки и др. Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел, да разгледат избраната от тях литература или да търсят нова в приятна среда с много светлина и цветя.

На третия етаж се намира изключително важният „Краеведски отдел“ на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски регион. Тук са произведенията на всички автори, които пишат за Бургас и региона, или са от града. На този етаж е зрителната зала с голям зрителски капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи. Утре там ще бъде представен филм за бургаския театър.

На четвъртия етаж е отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.