Стара Загора чества столетието на Търговската гимназия

Навръх деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий (11 май 2022 г.) Стара Загора чества 100-годишнината на първото си професионално училище. Факт е, че който е завършил „Търговската“ навсякъде се реализира по най-добрия начин. А завършилите са над 15 000 старозагорци. Стотици са учителите, предали не само знания и опитност, но и мярката за духовност, за естетика и морал.

Празничното настроение и вдъхновение те обхваща още щом наближиш сградата, където на фасадата тече светлинен текст „100 години Търговска гимназия Княз Симеон Търновски“. По стар български обичай две красиви момичета, облечени в национални костюми посрещат с дъхав хляб и сол. Други раздават юбилейния вестник „Устрем“. В него има обръщение на директора на гимназията Снежана Танева и приветствие от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. С богат снимков материал се акцентира върху знакови събития. Посочени са и директорите през годините: Сотир Новачков, Георги Сандев, Георги Михайлов (през първите три години), Слави Абанозов (1924-1944), Димитър Стойков (1945-1951), Стефан Станчев (1951-1978), Стефанка Златева (1978-1991), Стоян Стоянов (1992-2010) и от 2010 до сега – Снежана Танева. Има поместено много хубаво есе, посветено на Стоян Стоянов.

Във вестника са поместени имената и на заместник-директорите, както и на учителския колектив през юбилейната година. Три цветни страници да посветени на поколенията възпитаници, една – с гордостта на гимназията , страници с изпълнени проекти, с поетични посвещения, с прелюбопитни събития.

Голяма ценност е луксозната книга „По следите на времето“ , която споделя 100 години в 100 страници.

Във всички фоайета на сградата има разположени големи плазми, на които се излъчва документалният филм посветен на юбилея, както и факти и събития от многоликия живот. Във фоайето на първия етаж е подредена изложба с експонати по природни науки. Въобще, можеш цял ден да обикаляш , да се радваш, да си спомняш своите ученически години…

От миналата година започнаха събитията, посветени на светлия юбилей. Естествено, през месец май те за най-много, най-разнообразни и нагледно показват, че мечтите на първосъздателите не само са осъществени, но и далече надскочили изискванията на времето, в което живеем.

Празничният ден започна в училищния двор с изпълнение на Фанфарния оркестър с диригент Михаил Янакиев. След това се състоя церемония по предаване на училищното знаме от досегашните знаменосци на новите, които дадоха дума да го пазят свято, чисто и неопетнено.

С вълнуващи думи директорът на гимназията Снежана Танева се обърна с приветствено слово към гостите, учителите и учениците:

11 май 2022 г. е двоен празник за нас. На днешния ден почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий и честваме 100-годишнината на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“

Един век – достолепна възраст, време на създаване, развитие, подем, постижения и възход.

Историята на Търговската гимназия започва да се пише от видните индустриалци Слави Абанозов, Сотир Новачков и Георги Сандев, които с подкрепата на Българската индустриална камара през 1921 г. създават първото професионално търговско училище в Старозагорски район. От годината на създаването на Търговската гимназия до днес в нея са работили стотици учители и са се обучавали хиляди ученици. Всички те през годините са продължили да пишат историята й, да градят авторитета и да обогатяват традициите й. Благодарение на всеотдайния труд на поколения учители, олицетворяващ здрава спойка по обучение, възпитание и дисциплина, Търговска гимназия се е доказала във времето като училище с утвърден авторитет и високо ниво на теоретично и практическо обучение.

Днес, 100 години след основаването на Търговска гимназия , поддържайки високо качество на професионалното й обучение, съобразено с европейските изисквания, ние продължаваме делото на нашите предци, изпълнявайки отговорната мисия – да създаваме знаещи, можещи, творчески ориентирани, отговорни и морални личности, стремящи се към съвършенство.

Новата визия на училището ни, съпътствана от създадените през годините училищни традиции и от постиженията на учителите и учениците, още по-осезаемо утвърдиха Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ като емблема на професионалното образование в старозагорски регион.

Послучай вековния юбилей на Търговска гимназия искам да пожелая на всички Вас да бъдете здрави, да влагате душа и сърце в сътвореното и да знаете, че всеки един от Вас е част от успехите, които постигаме.

Бъдете всеотдайни, търпеливи и упорити, за да продължим да пишем заедно историята на Търговска гимназия, да пазим името и авторитета й, да множим успехите й и да обогатяваме традициите й.

Честит вековен юбилей, Търговска гимназия!“- каза директорът Снежана Танева.

Водосвет за здраве отслужиха отец Йордан Карагеоргиев и отец Стефан.

Празничният (неучебен ) ден беше посветен на спортни прояви, музика, танци, състезания, разглеждане на изложби, викторини.

Веднага след официалната част започнаха футболен и волейболен мач, шах-матен турнир и състезание по тенис на маса, различни шафетни игри. В сградата на гимназията се състоя традиционният базар на УТФ-тата и кръгла маса на тема „Счетоводството – минало, настояще и бъдеще“, състезанието „Стани богат“ , счетоводна викторина. Проведе се ревю на училищните униформи и церемония по връчване на наградите и отличията на победителите в състезанията и конкурсите.

По оригинален начин бяха представени специалностите на гимназията – „Електронна търговия“, „Търговия на едно и дребно“, „Бизнес администрация“, „Икономика и мениджмънт“.

Тази вечер от 18:00 ч. в Културен център „Стара Загора“ ще се състои тържественият концерт, придружен с много изненади. Ще кажа само първата: Пред сградата на Областна администрация преди началото на тържеството, изпълнение на програма от фанфарния оркестър и мажоретния състав.

Честит и благословен празник, Търговска гимназия!

Честит празник, Стара Загора!

Росица Ранчева