Милена Желева, зам.кметът по културата на Община Стара Загора:“За 24-ти май ще имаме празнично шествие“

Госпожо Желева, какви са предстоящите културни събития в Стара Загора и по селата в общината, посветени на светлия празник на Светите братя Кирил и Методий“?

През настоящия и следващите летни месеци организираме особено активна и разнообразна културна дейност. След пандемията констатираме засилен интерес от старозагорци и гости на града. Всичко, което се прави – изложби, представяне на книги, представления и пр. предизвикват доста голям интерес. Обясняваме си го с дългото затваряне на културните дейности.

Месец май е изпъстрен със събития. Най-очакван е празникът на Светите братя Кирил и Методий на 24 май. Тази година с кмета Живко Тодоров и заместник кмета по образование г-жа Иванка Сотирова взехме категорично решение, че ще празнуваме празника много мащабно, с много събития в града и общината.

Кулминацията ще бъде празничното шествие с участието на Тракийски университет, на училищата, на детските градини и читалища, на всички културни, образователни и научни институти в нашия град. След края му ще има празничен концерт на деца от общинските школи и читалищата на сцената пред Общината.

Ще има и богата съпътстваща програма преди и след 24-ти май. Тя започва на 11 май с премиера на комедията „Сън в лятна нощ“ от Уйлям Шекспир на Драматичен театър „Гео Милев“.

14 май е наситен с изключително много събития в цялата община. Организират се спортни празници за всички възрасти, най-много за тийнейджъри и деца.

През целия ден от 9:00 ч. в парк „Артилерийски“ започва първият спорт „Teen Day”– насочен към младите хора. Още в началото ще се представят различни възможности за спортуване в нашия град. Нека да заповядат всички деца и техните родители, тийнейджърите и всички желаещи. На онези, които не са опитвали сериозно някой вид спорт, ще им бъде интересно. По -късно през деня младият кмет на Стара Загора Гергана Желева, ще представи от 14:00 ч., отново в парк „Артилерийски“, своята инициатива „Пътят към Европа“. „Сцената“ ще представлява класна стая на открито. Там ще има също доста забавни и изненадващи събития. Организатори са отделите по Спорт и Туризъм и младежки дейности към Общината.

Отново на същата локация от 16:00 до 19:00 ч. ще има изпълнение на старозагорски танцови и вокални школи. Ще участват още ученици от НУМСИ „Христина Морфова“, Държавна опера – Стара Загора и др. Специален гост ще бъде топ – певицата Дарина Йотова – Дара. Водещ на събитието ще бъде танцьорът, влогър и инфлуенсър Ballan. Очакваме пъстър и весел празник.

В 19:00 ч. на сцената пред Общината ще започне първият Зумба фест.

Очаквам черешката на тортата в този ден на бъде Европейската нощ на музеите . Тя ще бъде официално открита в 19:30 ч. пред Регионален исторически музей (РИМ) и ще продължи до 23:30 ч. Каня всички старозагорци и гости да се възползват от безплатното посещение на РИМ, Къща-музей „Гео Милев“ , Художествената галерия и Музей „Литературна Стара Загора“.

Същият ден се провежда традиционният пленер „Децата рисуват в къща музей „Гео Милев“.

Какво още ще се случи през месец май 2022 г.?

Всеки ден е изключително натоварен със събития

На 14 и 15 май ще се състои премиера на театрална студия „Фантазио“ – „Пигмалион“- сцени от пиесата на Бърнард Шоу; „Със Шуберт по пътя на мечтата“- концерт на Жени Захариева, Ангел Станков и Христо Танев в Художествената галерия; Юбилейна вечер на Балетна школа „Феерия“; „101 картини от България“ – изложба на арх. Белин Моллов (19май); Балетът-приказка за от деца за деца „Спящата красавица“ с режисьор Йова Петкова – премиера на Детско-юношеската студия за опера и балет при Държавна опера Стара Загора…

На 20 май 2022 г. от18:00 ч. в Лапидариума на Регионалния исторически музей ще бъдат връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за значими постижения в областта на науката, образованието и културата. Събитието ще бъде много тържествено. Носителите на наградата ще бъдат почетени и поканени сред официалните лица на общоградското честване на 24-ти май. Те по традиция водят и празничното шествие.

На 27 май в РИМ ще се проведе теоретична конференция „145 г. от боевете за Стара Загора – националните ценности от поколенията“.

Бяхме предвидили и тази година уикендите да започнат през месец юни, но поради големия интерес към тях, още на 28 май ще започне нов, безплатен градски тур. Той е посветен на почитателите на литературата, на поезията и на тяхната история. Ще се проведе по кътчета, по улици, сгради, институции и пр., които носят имената на наши известни старозагорски писатели и поети. „Пътуването“ ще бъде съпътствано по интересен начин на представяне на личностите или събития, свързани с тях. Доста сериозно работи екипът на Туристическия и информационен център, заедно с Музей „Литературна Стара Загора“ и Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Целта е всичко, което ще бъде показано, да бъде и интересно, но и достоверно.

Безплатните турове ще продължат до есента.

Литературните турове са част от уикенд-програмата на Община Стара Загора. Тя ще се реализира по всички открити сцени и места за култура и изкуство на открито. Такова място е и „Квадратът“ до сградата на Общината, пространството разпознато като място за изява на архитектите, но и за всякакви стойностни събития. Другите локации са площадчето „Пингвините“, парк „Артилерийски“, ларгото с обособените по него пространства за камерни изяви и т.н.

На 29 май 2022 г. ще се представи премиерният спектакъл на Младежката театрална студия „Сцена 99“ – „Последна спирка“.

На същия ден е награждаването на победителите от Петия национален конкурс за авторска приказка , с организатор НЧ „Родина 1860“.

От 28 май до 1 юни 2022 г. се провежда Международният филмов фестивал за европейски кино „Златната липа“. Поради големия интерес, освен традиционните сцени на операта и Регионална библиотека „Стара Загора“, прожекции тази година ще има на още една сцена – „Културен център Стара Загора“. Всички прожекции са безплатни. Предлагат се 43 заглавия на нови и най-нови филми, премиерни ленти, съпътстващи инициативи и пр., за които всички ще бъдат навреме информирани.

На 31 май от 17:30 ч. отново в Културен център Стара Загора ще се състои дългоочакваната среща с писателя Георги Господинов, която беше отлагана няколко пъти заради пандемията.

За 24-ти май ще има също много събития по селата. Например на 14 май е предвидено освещаване на новопостроения храм „Св. Димитър“ в село Пряпорец. Празници ще отбележат селата Елхово, Борилово и Кирилово.

През месец юни най-дългоочакваното събитие е Джаз форум Стара Загора. Ще се състои от 9-ти до 11-юни. Часът и мястото на удоволствието са известни.

На 11 юни в село Кирилово ще се проведе Празник на черешата. Кметството и читалището са подготвили изключителна програма. Този фестивал, заедно с празника, който организират на 25 юни в село Преславен „Пътят на хляба“ са две събития, които предизвикват изключителен интерес. Ние правим всичко възможно и по пътя на туризма да ги рекламираме, както в социалните мрежи, така и по електронните медии, за да засилим още повече интересът към тях. Разчитаме на такива изяви и от други малки населени места защото хората предпочитат да се докоснат до традициите, до спомените от предците си. Заедно с Празника на райската ябълка в Хрищени и на пелина в Змейово, правят община Стара Загора разпознаваема.

Ще се опитаме да развиваме и разширяваме и един друг голям формат „Богородична стъпка“. Миналата година през месец август на трите сцени на Старозагорските бани

ще качиха над 4000 участници. Това не беше случайно. Положиха се огромни усилия от организаторите за реклама. За радост това е очаквано събитие. Записванията за него започнаха още преди месец. За тази година ще го организираме в три дни. В единия от тях ще проведем събития с образователна насоченост. Да се срещат хора и специалисти, които имат отношение и любопитство към фолклора.

Госпожо Желева, Вие казахте, че ще се използват максимално открити пространства и сцени. Какво да очакваме на Античния форум „Августа Траяна“?

Сцената на Античния форум е най-вече припозната от Старозагорската опера. Очакваме от месец юни тя да реализира своята програма на открито. Летните музикални вечери ще бъдат на Античния форум. С новия директор на ДТ „Гео Милев“ Светла Тодорова сме коментирали, че и те ще се възползват при възможност от тази сцена. Традиционно театърът припознава Лапидариума на РИМ за своя лятна сцена. Имам информация за активни разговори между тримата директори на сценичните културни институти за съвместни изяви, което е много работещо.

На Драматичния театър предстои основен ремонт, който се надявам до края на лятото да започне.

Кога ще бъде готов Летният театър?

Дейностите по ремонта му не спират дори през почивните дни. Надяваме се до края на месец юли 2022 г. да бъде напълно готов. Имаме уговорка с голямата Лили Иванова за мега концерт на 2 август 2022 г., с който тържествено ще бъде открит.

Каква е съдбата на Зоопарка? Кога той ще отвори врати за посетителите?

Точно преди Великден пристигна комисия от Министерство на околната среда и водите, заедно с представители на Агенцията по безопасност на храните и няколко дни проверяваха обстойно резултатите след проведения основен ремонт. Очакваме всеки ден решението им да получим необходимия лиценз, както и акт 16 , който дава право за ползване на съоръжението.

Подготвяме сериозна програма за откриване на Зоопарка, която няма да бъде в рамките на един ден и ще включва активности в целия парк Аязмо като подкрепящи за откриване дейността на Зоопарка.

Коя ще бъде изненадата на това лято?

Нещо, което досега никъде не е правено е двудневен Доктор рок-фест “Доктора, Доктора“. Ще участват групи и състави, в които свирят или пеят хора с лекарска професия. Организатор е нашият известен офталмолог д-р Станимир Трошев. Събитието ще бъде през м. юли. Общината ще помогне за провеждането му, тъй като в него има много заложени възможности за разрастване.

Въпросите постави Росица Ранчева