9 май – Ден на Европа

Днес празнуваме Деня на Европа, както и победата над хитлерофашизма, а с това – края на най-голямата и унищожителна война – Втората световна.
На 9 май 1945 г. началникът на генералния щаб на Вермахта, фелдмаршал Кайтел, подписва със СССР германската капитулация.
Английският министър-председател Уинстън Чърчил и президентът на САЩ Хари Труман обявяват края на Втората световна война в Европа (1941-1945 г.).
На този ден в Париж (1950 г), на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.
Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.
Затова на срещата на лидерите на Европейския съюз в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“. Датата става един от символите на Обединена Европа, наред със синьото знаме с 12 златни звезди, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен – като химн и единната валута – еврото.
Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.
България празнува Деня на Европа от приемането й като пълноправен член на Европейския съюз от 1 януари 2007 г. В цяла Европа и у нас този ден се отбелязва с различни празнични прояви.

Dolap.bg