Балерината Александра Остатек гостува в Международен младежки център-Стара Загора

На празничния 6 май /петък/ балерината от Държавна опера-Стара Загора Александра Остатек от Полша беше на гости в Младежкия център в Стара Загора и разказа за себе си, идването си в България, разликите между родината и и нашата реалност.

Александра Остатек се включи в петъчната социална вечер в Международен младежки център и представи полската култура, какво я е накарало да дойде в България, как се чувства тук и отговори на много въпроси на младежи за операта, балета и професионалните възможности в сферата на танците.

Александра е една от участничките в проекта на старозагорската опера „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“, финансиран от ЕС по програма „Европейски корпус за солидарност“. Той е насочен към създаването на възможности за професионално развитие в сферата на балета за млади танцови артисти, засегнати от COVID пандемията. Александра вече е балерина на щат/безсрочен трудов договор в балетната ни трупа/. Можете да я видите във всеки един от балетните спектакли на Държавна опера – Стара Загора.

В идните два петъка в ММЦ останалите три участнички в проект „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ ще организират междукултурни вечери. Джулия Рагуза ще „потопи“ младежите в италианската култура, а Силвия Банго и Клара Ферер ще разкажат за Испания.

Това събитие е съфинансирано от „Европейски корпус за солидарност“.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение и на нейното съдържание. Тази публикация отразява гледните точки на авторите и от Европейската комисия не може да се търси отговорност за начина, по който може да бъде използвана съдържащата се тук информация.